JAPAN
Japanci sele pogone u BiH?
Manager.ba/bljesak.info BiH 01 listopada, 2019
Izvor fotografije:
bljesak.info

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnikom Agencije u Tokiju Shigehikom Nishihamom o novim koracima na unapređenju investicija Japana u BiH, te afirmaciji BiH kao destinaciji za strana ulaganja.

Iz FIPA-e je saopćeno kako je Nishihama obavijestio Milinića o naporima koje ulaže s ciljem promocije BiH japanskim privrednicima radi ulaganja, svom doprinosu na izvozu bh. vina, te promociji bh. turizma.

Smatra kako bi nekoliko japanskih kompanija koje trenutno posluju u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj moglo preseliti pogone u Bosnu i Hercegovinu, pri tome ističući da je japanska kompanija preciznih strojeva pod nazivom Tsubaki-Nakashima koja je poslovala u središnjoj Europi, u 2017. godini preuzela kompaniju TN Bosnia Doo Konjic.

''Ovaj primjer bi mogao poslužiti drugim investitorima da investiraju u BiH. Nishihama također smatra da bi se još nekoliko proizvoda iz BiH moglo naći na japanskom tržištu, među kojima je i med'', navode iz FIPA-e. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu