MILIJARDERI
Jack Ma prodao udio u Alibabi za 8 milijardi dolara
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 15 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Alibaba trenutno vrijedi gotovo 705 milijardi dolara, što je čini vrjednijom kompanijom od Facebooka, prenijela ja Al Jazeera.

 

Jack Ma, osnivač Alibabe, prodao je dio dionica u toj kineskoj kompaniji za online trgovinu za više milijardi dolara, nakon što je njihova vrijednost skočila skoro 50 posto.

Ma, koji je jedan od najbogatijih Kineza, smanjio je tako svoj vlasnički udio u Alibabi sa 6,2 na 4,8 procenata, navodi se u godišnjem izvještaju kompanije za 2019. godinu, ali se ne precizira ni kada je to učinio ni za koliko novca.

Američka mreža CNN, međutim, kalkulira da po trenutnoj tržišnoj cijeni taj udio akcija iznosi gotovo 8,2 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Jack Ma se povukao prošle godine s funkcije predsjednika Izvršnog odbora kompanije u 55. godini života, poručivši da će vrijeme posvetiti filantropiji.

Rast online kupovine

Kompanija Alibaba je u svibnju/maju priopćila da njene digitalne platforme sada čine šestinu ukupnog prometa na malo u Kini i da očekuje još veći rast, jer im je pandemija COVID-19 donijela još više kupaca i prometa na mreži.

– Smatramo da će online način kupovine i nakon pandemije ostati sastavni dio naše svakodnevice – poručio je izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang u godišnjem izvještaju.

Alibaba trenutno vrijedi gotovo 705 milijardi dolara, što je čini vrjednijom kompanijom od Facebooka, prenijela ja Al Jazeera.

Tagovi:
Povezani članci

1

2