STABILIZACIJA MLJEKARSTVA
Iz udruge zahvaljuju cijenama, iz Hercegovine vegetaciji
Manager BiH 11 lipnja, 2024

Bolja cijena mlijeka i jeftinija stočna hrana "spasile su farmere u Republici Srpskoj" koji su u travnju prikupili više mlijeka i proizveli više mliječnih proizvoda u odnosu na lani, kada su mnogi zbog otežanih uvjeta rada razmišljali o gašenju farmi piše Glas Srpske. 

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u travnju ove godine mljekare u Srpskoj su prikupile ukupno 8.547 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,7% više nego u ožujku, odnosno 5,8% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Mljekare su u odnosu na prošlu godinu povećale proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda za 14,9%, mlijeka za piće za 13,4%, kravljeg sira za 7,3% i vrhnja za 4,5%.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić istakao je za Glas Srpske kako su farmeri, nakon jednog težeg razdoblja, ponovno stali na noge.

- Situacija u ovom sektoru je stabilna, a sve zahvaljujući zalaganjima farmera, koji su dizali kredite kako bi unaprijedili svoju proizvodnju. Naravno, u taj proces se nitko ne bi upuštao da je otkupna cijena mlijeka ostala na prošlogodišnjoj razini, kada je bila i upola niža nego sada. S druge strane, pojeftinila je i stočna hrana, što svakako farmerima daje razlog više nastaviti ulagati u proizvodnju - kazao je Arsenić.

Prema njegovim riječima, prosječna otkupna cijena mlijeka je 95 feninga po litru.

Godina je dobro počela i za bilećku mljekaru Pađeni, a direktor Nenad Vukoje kaže kako je do rasta proizvodnje mlijeka najviše došlo zbog vegetacije koja je počela ranije nego inače.

- Kad je u pitanju otkup mlijeka, ove godine je zabilježen rast za 12% u odnosu na prošlu godinu, što ne znači kako će tako biti i u narednom razdoblju. Kad je u pitanju prodaja, od siječnja do kraja travnja zabilježen je trend rasta za 20%, dok je u svibnju malo zatajila. Ipak, očekujem kako će ova godina biti izuzetno dobra - rekao je Vukoje.

Dodao je kako kriza u Europi nije pogodila mljekaru Pađeni, koja svoje proizvode, pored Hrvatske i Slovenije, izvozi i u Austriju, Njemačku i druge europske zemlje.

Više posla do polovine ovog mjeseca imao je i vlasnik bijeljinske mljekare Dule Duško Cvjetinović koji kaže kako proizvodnja mlijeka sada počinje padati, jer dolazi do nestanka silaža i žitarica.

- U naredna dva mjeseca sigurno će biti manje sirovog mlijeka - kazao je Cvjetinović.


Manager.ba

 

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti