KOMPANIJE
Investicije u RMU Banovići 34 milijuna KM
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 09 rujna, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

U ovom poduzeću krenuli su i u nabavku mehanizacije potrebne za rad na eksploataciji, ali i preradi uglja. Buldožeri, greder i cisterna samo su neke od mašina potrebnih za rad, a čija je nabavka planirana ove godine.

 

Iako je planom poslovanja za prvu polovinu godine u Rudnicima mrkog uglja Banovići bio predviđen gubitak od četiri milijuna i 200 tisuća KM, menadžment je zajedno s radnicima uspio sanirati štete i ostvariti dobit od 1,2 milijuna KM.

U ovom poduzeću krenuli su i u nabavku mehanizacije potrebne za rad na eksploataciji, ali i preradi uglja. Buldožeri, greder i cisterna samo su neke od mašina potrebnih za rad, a čija je nabavka planirana ove godine.

– Iz vlastitih sredstava će biti financiranje. Imamo u ovoj godini još drobilicu dolje na Separaciji, do Nove godine to će biti prioritet u rješavanju, da bi nesmetano mogao funkcionirati proces proizvodnje – navodi Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU ”Banovići” d.d. Banovići, prenosi RTV Slon.

Nedavno je direktor Rudnika potpisao ugovor za nabavku gredera CAT 16 u vrijednosti 1,5 milijuna KM s predstavnikom sarajevske kompanije koja će izvršiti isporuku ove mašine.

Mnogo započetog posla

Isporuka gredera bit će izvršena u roku od šest mjeseci, a montažu će obaviti specijalizirana ekipa Rudnika uz stručnu pomoć prodavca opreme. Nabavka tog gredera namijenjena je za potrebe površinske eksploatacije uglja.

Pored planirane realizacije nabavke pomoćne mehanizacije u ovoj godini, mnogo je započetog posla nabavki iz 2019. godine, pa se i to rješava u ovoj godini.

– Treba da kažem, to su stalne potrebe, svake godine imamo potrebu da obnavljamo tu prateću, pomoćnu mehanizaciju, bez koje je rad na površinskim kopovima, skoro pa nemoguć. Svjedoci smo da je prvi period godine bio jako kišan i ta mehanizacija je baš neophodna – kazao je Damir Mrkonjić, v.d. izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Nabavka širokog mehaniziranog čela

Vrijednost nabavki koje su prenijete iz prošle godine je 22 milijuna i 400 tisuća KM, dok su u ovoj godini planirane nabavke vrijednosti 34 milijuna i 170 tisuća. Kada je u pitanju 2020. do sada su nabavljeni određeni motori za kamione, u toku je nabavka garniture za bušenje, a radi se i na nastavku izgradnje transportnog sistema.

– U toku je i priprema tendera za nabavku širokog mehaniziranog čela, negdje procijenjene vrijednosti oko 22 milijuna KM – ističe Mrkonjić.

Planiranim investicijama, želja i cilj Uprave RMU Banovići je dobiti veću pouzdanost u tehnološkom procesu, odnosno stvoriti dobre uvjete za rad, kako bi se mogla ostvariti predviđena proizvodnja uglja.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce