LILIJAN SULEJMANOVIĆ
Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj
Manager.ba/Biznis.ba BiH 19 travnja, 2018

Bosna i Hercegovina se nalazi na vrhu svjetske liste po broju emigranta u odnosu na populaciju same zemlje. Pored velikog broja bh. građana koji danas žive u zemljama regije, značajnu dijasporsku zajednicu imamo u Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Švicarskoj, Švedskoj i Australiji. Lilijan Sulejmanović je kao dijete u ratu stigla do Velike Britanije, a danas njena priča o investiranju u Bosnu i Hercegovinu vraća nadu u povratak i aktivno uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj zemlje.

„Na Oxfordu sam završila studij filozofije, politike i ekonomije, a zatim i postdiplomske studije iz filozofije. Razmišljala sam o akademskoj karijeri, ali je želja da radim u praksi prevagnula. Okrenula sam se menadžmentu, te nakon par godina rada u nekoliko kompanija u Britaniji, odlazim na Harvard Business School gdje sam stekla MBA diplomu“, kazala je Sulejmanović.
 
Nakon toga, Lilijan nastavlja raditi u bizinis sektoru, te je kroz svakodnevnu praksu razmišljala o načinima kako da ostane vezana za Bosnu i Hercegovinu te u domovini pokrene posao koji će donijeti radna mjesta njenim zemljacima.
 
„Ostala sam vezana za Sarajevo, te redovno dolazim u svoj grad. Zbog toga sam i pokrenula kompaniju, koja će se baviti proizvodnjom funkcionalne i zdrave hrane. 'Te Ora' je krenula sa radom, te uz podršku USAID „Diaspora Invest“ programa danas radimo na izlasku na lokalno tržište i razvojem proizvodnje. Trenutno proizvodimo energetske pločice, visoke nutritivne vrijednosti. To je samo početak i, nadam se, dobra poruka drugima"
, dodaje Sulejmanović. 
 
Lilijan prepoznaje prednosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kaže da je radna snaga obrazovana, da je zemlja blizu razvijenih evropskih tržišta što olakšava logistiku proizvodnje i distribucije. Ipak, potrebno je raditi na bržem procesu registracije te ulagati u infrastrukturu.
 
„Proces registracije kompanija je neprihvatljivo dug i komplikovan, regulatorni zahtjevi se čine kao da postoje da obeshrabre potencijalne investitore. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, prvenstveno zbog povezivanja unutar zemlje, ali i šire, jer je teško računati na povećanje ekonomske aktivnosti bez uređene transportne logistike“, dodaje Sulejmanović.
 
„Izuzetno je važno da podržimo razvoj duha i svijesti o aktivnom djelovanju u zajednici. Želim podržati naše društvo kroz svoje lične inicijative. Potrebno je mnogo potoka da se napravi moćna rijeka“,
zaključuje Sulejmanović.

Povezani članci

1

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce