PROJEKTI
Investicija od 2,5 milijuna KM: Bolnica "Mlječanica" dobit će kliniku i kuhinju
manager.ba/akta.ba BiH 23 rujna, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Banjac je naveo da je pri kraju izrada glavnog građevinskog projekata u vrijednosti od milijun KM, koji će biti gotov za dva i po do tri mjeseca, nakon čega će uslijediti razgovori s Vladom Srpske i nadležnim institucijama o osiguranju tih sredstva, a na čemu će on insistirati, jer će to biti uvjet za osiguranje 25 milijuna KM, bez PDV-a, za izgradnju novog kompleksa "Mlječanica".

 

Specijalna bolnica "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici stabilno posluje i realizira brojne investicione projekte usmjerene ka modernizaciji uslova rada i usluga, prevashodno zdravstvenih, ali i turističkih, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Darko Banjac.

On je precizirao da Specijalna bolnica "Mlječanica" nema dugovanja prema radnicima i dobavljačima, kao i da redovno izmiruje obaveze, te naglasio da je u toku investicijski ciklus vrijedan oko 300.000 KM, a da su u planu višemilijunski projekti.

Banjac je rekao novinarima da su dva osnovna razloga zbog kojih su u "Mlječanici" usmjereni ka investicionim ulaganjima.

"Prije svega želimo da imamo zdravstvenu ustanovu koja će biti ponos svih građana Kozarske Dubice i Republike Srpske u kojoj ćemo liječiti naše građane s jedne strane, a s druge želimo da imamo turističku odrednicu, da budemo mjesto koje će građani birati umjesto drugih destinacija", pojasnio je Banjac.

On je dodao da im je krajnji cilj da u ovaj kraj dovedu investicije i zaposle što veći broj ljudi.

"Za 'Mlječanicu' nije vezano samo 88 radnika koji su ovdje zaposleni, nego sigurno još 20 do 25 radnika s firmama koje s ustanovom surađuju. To u narednom periodu želimo da unaprijedimo i da Specijalna bolnica 'Mlječanica' bude ponos Kozarske Dubice i ustanova po kojoj će biti grad prepoznatljiv", istakao je Banjac.

On je naveo da je u tu svrhu i na zahtjev Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske izvršena prekategorizacija puta Međuvođe-Mlječanica u regionalni put u dužini od 5.400 metara i da se nada da će u naredne tri godine taj put biti rekonstruiran.

U "Mlječanici" se trenutno posredstvom Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju realizira projekt zamjene stolarije vrijedan 160.000 KM.

"Danas se u 'Mlječanici' radi mnogo, prije svega zamjena stolarije. Prošli smo na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na čelu s ministrom i potpredsjednikom Vlade Republike Srpske Srebrenkom Golić, kojoj se puno zahvaljujem, jer je uvijek izlazila u susret ljudima iz Kozarske Dubice", rekao je Banjac.

On je istakao da sve ostalo što se sada radi realizira vlastitim sredstvima.

"Iz vlastitih sredstava renoviramo kinezi sale, sale za elektroterapije, te sve toalete i tuš kabine, a vrijednost tih radova je oko 145.000 KM. Uskoro će uslijediti i renoviranje svih ljekarskih ordinacija i prijemnih ambulanti, ultrazvučne sale i laboratorije za što ćemo, opet iz vlastitih sredstava, izdvojiti oko 140.000 KM. Investicioni ciklus koji smo započeli vrijedan je oko 300.000 KM i ta sredstva će osigurati 'Mlječanica' iz vlastitih prihoda", istakao je Banjac.

U Specijalnoj bolnici "Mlječanica" pripremaju se i za investiciju vrijednu 2,5 milijuna KM, koja će biti financirana iz kreditnih sredstava, a u okviru koje će "Mlječanica" dobiti nove bungalove, kliniku poluintenzivne njege i novu kuhinju.

"Izgradnja klinike poluintenzivne njege je veoma značajna investicija, a riječ je o klinici za polupokretne i nepokretne pacijente. Želimo da 'Mlječanica' bude centar za oporavak pacijenata poslije moždanih udara i teških operacija", rekao je Banjac.

On je istakao da su u "Mlječanici" spremni da sami svojim radom osiguraju sredstva koja će ulagati u razvoj, te da očekuju da ih Vlada Republike Srpske za to nagradi, kao i sve koji rade, a što je sada slučaj u okviru projekta zamjene stolarije.

Banjac je naveo da je pri kraju izrada glavnog građevinskog projekata u vrijednosti od milijun KM, koji će biti gotov za dva i po do tri mjeseca, nakon čega će uslijediti razgovori s Vladom Srpske i nadležnim institucijama o osiguranju tih sredstva, a na čemu će on insistirati, jer će to biti uvjet za osiguranje 25 milijuna KM, bez PDV-a, za izgradnju novog kompleksa "Mlječanica".

"Kada to završimo 'Mlječanica' će zaposliti novih 50 do 60 radnika i tada će ovdje raditi 150-160 radnika, moći će sama privređivati s jedne strane, s druge to će biti ogroman zdravstveno-turistički centar značajan za Republiku Srpsku, a ne samo za prijedorsku regiju i Kozarsku Dubicu", istakao je Banjac.

On je rekao da imaju mnogo planova, vizija i da misli da su za njihovu realizaciju najbitniji odlučnost i upornost.

"Mi želimo da pokažemo da smo sposobni da ovu ustanovu stavimo na noge, kao što smo već uspjeli i da ova ustanova može sama da ide naprijed. Smatram da će Vlada Republike Srpske imati razumijevanja za ovo što radimo, kao i svi koji žele da idu u pravcu razvoja 'Mlječanice', Kozarske Dubice, Republike Srpske. 'Mlječanica' želi da bude u prvom redu tog razvoja", rekao je Banjac.

On je dodao da i u vrijeme pandemije virusa korona "Mlječanica" nema problema da isplati plate radnicima, niti bilo kakvih drugih problema u osiguranju potrebnih sredstava.

Tagovi:
Povezani članci

1