NOVOSTI
Imate li pravo na povrat novca ako vam je otkazan let ili propao turistički aranžman
Manager.ba/bljesak.info BiH 25 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH je, tvrde, zaprimio veliki broj upita, informacija i žalbi potrošača i razmatrao iste sukladno relevantnim propisima, te savjetovao potrošače.

 

Nakon brojnih upita od strane građana Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u srijedu se oglasila priopćenjem o otkazivanju turističkih aranžmana i usluga prijevoza. Institucija ombudsmana je razmatrala stanje u oblasti turističkih paket-aranžmana, kao i pojedinačnih usluga prijevoza i položaj potrošača u svezi s tim, odnosno, mogućnost povrata novca za slučaj nerealiziranog ugovora, jer su aranžmani, odnosno, usluge prijevoza otkazane zbog pandemije korona virusa (COVID – 19).

Odlukom o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju BiH Vijeće ministara BiH je proglasilo stanje prirodne nesreće.

Također, odlukom Vlade FBIH proglašeno je stanje nepogode uzrokovane pojavom korona virusa (COVID - 19) na području Federacije BiH, kao i Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na području Republike Srpske na sjednici održanoj 16. ožujka/marta.

Odlukom nadležnih tijela EU, također je donesena privremena zabrana na putovanja u EU koja nisu neophodna, što je predstavljeno na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Isto je, navode, za posljedicu imalo obustavu turističkih paket aranžmana, kao i usluga prijevoza i   problem u svezi prava potrošača na  povrat djelomično ili potpuno uplaćenih sredstava na ime turističkih paket-aranžmana, kao i pojedinačnih usluga prijevoza.

Ombudsman za zaštitu potrošača u BiH je, tvrde, zaprimio veliki broj upita, informacija i žalbi potrošača i razmatrao iste sukladno relevantnim propisima, te savjetovao potrošače.

''Potrošači se žale na pružatelje turističkih paket - aranžmana koje umjesto izvršene uplate na ime putovanja nude vaučer koji potrošač može iskoristiti do kraja 2021. godine. Kao obrazloženje navode da su sredstva uplaćena hotelu i prijevozniku.

Također, predmet žalbi jesu zahtjevi za povrat sredstava na ime prijevoznih karata na ime putovanja, koje se potrošačima osporava'', stoji u priopćenju.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH konstatira da je obzirom na proglašeno stanje nepogode uzrokovane pojavom korona virusa ugrožen položaj kako pružatelja turističkih paket–aranžmana  i pružatelja pojedinačnih usluga prijevoza, tako i ekonomski položaj potrošača.

Međutim, pružatelji turističkih paket–aranžmana kao pravne osobe  imaju obvezu sukladno propisima, izvršiti povrat plaćenih sredstava ako je otkazano putovanje.

Isto, dodaju, ne uključuje naknadu štete i predstavlja pravo potrošača.

Također, sukladno članku 19. Zakona o zaštiti potrošača propisana je obveza trgovca da ukoliko je usluga izvršena nepravilno ili djelomično da sukladno zahtjevu potrošača istu ponovo obavi ili dovrši, odnosno, smanji cijenu iste.

Međutim, ako ista nije ni otpočela, odnosno, nije izvršena tada je obveza trgovca da sukladno dobrim poslovnim običajima izvrši povrat sredstava sukladno zahtjevu potrošača.

Odredba članka 33. Zakona o obveznim odnosima u civilnom zrakoplovstvu propisuje obvezu zračnog operatera da putniku izvrši povrat novca ili preusmjeravanje sukladno njegovom izboru.

Potrošač kao korisnik usluge ima pravo na  povrat uplaćenih sredstava što ne podrazumijeva naknadu štete. Povratom vaučera umjesto novca dovodi se u pitanje načelo ravnopravnosti stranaka.

Entitetskim zakonima o turizmu nije propisan vaučer. Odredbe Zakona o zaštiti potrošača u BiH niti u jednoj odredbi ne spominju vaučer, nego povrat kapare koju je uplatio potrošač.

Pravo potrošača je da izabere hoće li to biti vaučer ili ne, odnosno, zamjensko putovanje, sve sukladno izboru potrošača, odnosno, sukladno ugovoru sa organizatorom putovanja i/ili prijevoznikom, jer stranke ne bi bile ravnopravne ukoliko bi gore navedeni donijeli odluku o izboru umjesto potrošača.

Zbog toga je Ombudsman izdao preporuku za pružatelje turističkih paket–aranžmana  i pružatelje pojedinačnih usluga prijevoza gdje navode da je potrebno izvršiti povrat uplaćenih sredstava sukladno ugovoru o pružanju turističkih paket – aranžmana i sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u BiH u roku od 30 dana od dana prijema pisane obavijesti od strane potrošača, odnosno, omogućiti pravo potrošača na izbor, kao i izvršiti povrat sredstava na ime  uplaćene  karte prijevoza u roku od sedam dana od dana  prijema  pisane obavijesti od strane potrošača. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo