AGRIKULTURNI OTPAD
IKEA će stanovnicima najzagađenijih gradova svijeta pomoći da lakše dišu
Manager.ba/jutarnji.hr Svijet 19 studenog, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Švedski lanac trgovina namještajem Ikea počet će proizvoditi proizvode od agrikulturnog otpada i tako pomoći stanovnicima najzagađenijih gradova svijeta da lakše dišu, piše CNN.

Budući da je rižina trska jedan od najvećih uzročnika zagađenog zraka u zemljama kao što je Indija, Ikea će ju otkupljivati od farmera i koristiti kao materijal za dekoracije i papirnate kutije.

Naime, kako bi se očistio prostor farmi za nadolazeću sezonu, farmeri zapale po nekoliko tona usjeva te tako stvaraju velike količine štetnih čestica koje onečišćuju okoliš.

Analize su pokazale da je samo ovaj mjesec čak 33 posto ukupnog zagađenja glavnog grada Indije New Delhija uzrokovano upravo zapaljenim usjevom.

Stoga je Ikea pokrenula inicijativu “Better Air Now” s ciljem “stvaranja modela koji će smanjiti zagađenje zraka u svim najvećim svjetskim gradovima”, poručili su iz kompanije.

Budući da je New Delhi jedan od najzagađenijih gradova svijeta, ta će inicijativa početi upravo tamo.

Kasnije će se proširiti i na druge gradove u državi, a nakon toga i u svijetu.

Ikea već surađuje s indijskom Vladom, neprofitnim organizacijama i drugim kompanijama na ubrzanju inicijative, a prvi prototip proizvoda od rižine trske trebao bi biti prikazan do kraja ove godine. U prodaji će biti do 2020, piše Novac.jutarnji.hr .

Povezani članci

1

2

Video
JACK CANFIELD
KLJUČNE JUTARNJE NAVIKE: Pokrenite se u prvih sat vremena nakon ustajanja
SMILJAN MORI
Ako pare kvare ljude, kako ćete onda platiti račune?
DUHOVITE REKLAME
Najbolje reklame ovogodišnjeg Super Bowl-a