GRIJANJE NA TOPLU VODU
I Karlovac želi iskoristiti "toplu vodu"
Manager Regija 20 veljače, 2024

Grad Karlovac počinje s pripremnim radovima na bušotini geotermalnog izvora. Prvi u Hrvatskoj planira se grijati na toplu vodu. Za to su, osim radova na bušotini, već odrađeni i poslovi na izmjeni vrelovodnih cijevi. Pretpostavlja se da se na 2 i pol kilometra dubine nalazi izvor vode s temperaturom od 126 stupnjeva Celzijevih...  

 

Šuma Šumbar jedno je od potencijalnih nalazišta vruće vode na području Karlovca. Upravo tu počinju radovi na pripremi terena za istražnu bušotinu. 

- Istražna bušotina je na ovoj lokaciji predviđena, nakon godina mjerenja, istraživanja, skupljanja podataka, tako da je ova lokacija već određena. Dubina će biti nešto više od 2 i pol kilometra, kaže Vlatko Kovačić, direktor tvrtke GeotermiKA.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da bi temperatura vode u podzemlju mogla biti 126 Celzijevih stupnjeva!

- Davanja bi trebala biti - naravno, s uključenim pumpama i tako dalje - oko 7000 kubnih metara na dan, kaže voditelj projekta Boris Vrbanac.

Plan je da se tom vodom griju korisnici gradske toplane. 

- Gradska toplana je kroz dosad provedeni projekt revitalizacije vrelovodne mreže napravila pretpostavke da se uvedu obnovljivi izvori u centralni toplinski sustav grada Karlovca, kaže direktor Toplane Karlovac Zdravko Eremić.

Prostornim planom već je predviđena trasa dovoda geotermalne vode u Karlovac.

- Kad uspijemo dovesti tu geotermalnu vodu do naše Toplane, mi ćemo biti jedini grad u Hrvatskoj, vjerujem i na ovom prostoru, gdje centralni toplinski sustav koristi obnovljive izvore energije, kaže gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Zasad je novac osiguran samo do ove faze, dakle, do uređenja bušotinskog prostora. Za ostatak posla - treba još pronaći izvor financiranja. U Gradu su optimistični oko cijelog projekta koji je samo nastavak zelene tranzicije ovoga grada. Podsjetimo, 14 gradskih objekata na krovovima već ima solarne elektrane, a uskoro će početi i zamjena kompletne javne rasvjete Grada led-tehnologijom. 

 

hrt.hr / Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje