PROJEKTI
Hoće li centar Sarajeva dobiti nova dva nebodera od po 22 kata?
manager.ba/klix.ba BiH 29 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
klix.ba

Prema regulativnim planovima i odlukama Općine Centar predloženo je da se u sarajevskom naselju Marijin Dvor grade četiri građevine, od čega bi dvije imale po 22 kata.

 

Riječ je o regulativnom planu za prostor nazvan Gradski centar Marijin Dvor, a čiji je nosilac izrade bio Kantonalni zavod za izgradnju. Zavod je to učinio nakon što je vijeće Općine Centar krajem srpnja/jula prošle godine odobrilo izmjene i dopune ovog regulativnog plana.

Regulativni plan obuhvata prostor između Srednje mašinske tehničke škole i tržnog centra Alta, odnosno Uniticovih nebodera.

Na zemljištu, koje je u vlasništvu hotelske grupacije Europe, između spomenute škole i hotela Holiday, bivšeg Holiday Inna, predloženo je da se gradi poslovna građevina. Njen niži i površinski veći dio imao bi do četiri kata. Njena kula, blizu Bulevara Franca Lehara, imala bi 22 kata.

Iza navedenog hotela, na zemljištu koje se koristi za parkiranje vozila i na kojem je zelena površina, predložena je gradnja tri zgrade u nizu. Veća površina ovog zemljišta je u vlasništvu firme za nekretnine Palace Investments iz Sarajeva. Dio zemljišta je u vlasništvu Općine Centar.

Prijedlog regulacionog plana Gradski centar Marijin-Dvor
Prijedlog regulacionog plana Gradski centar Marijin-Dvor

 

Pored tržnog centra Alta bila bi građevina visokog prizemlja i s dva kata, iza nje bi bio neboder s 22 kata te prizemnica s mansardom.

Skupština Kantona Sarajevo prošle godine prodala dio zemljišta

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je početkom prošle godine odlučila prodati dio zemljišta kod Uniticovih zgrada, na kojem je planirana gradnja nebodera s 22 kata. Tada su navodilo da iza kompanije Palace Investments stoji vlasnik firme Tibra Pacific, koja je u Sarajevu napravila više stambenih zgrada Tihomir Brajković.

Brajković je sredinom veljače/februara prošle godine za Klix.ba izjavio da "nije točno ono što se piše".

Hoće li zgrade utjecati na kvalitetu zraka?

Prema prijedlogu regulativnog plana, dva nebodera nalazila bi se u blizini glavne gradske saobraćajnice koja je Studijom o urbanim ventilacijskim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitetu zraka utvrđena kao jedan od ventilacijskih koridora, odnosno prostor važan za protok zraka.

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović je u maju ove godine, kada je Kantonalna vlada stavila van snage odluku o privremenim mjerama zaštite ventilaciskih koridora, izjavio da će elementi studije biti sadržani u novom kantonalnom urbanističkom planu. Ovaj plan još nije izrađen, tako da nije poznato hoće li se razmotriti utjecaj planiranih nebodera na kvalitetu zraka.

Regulativni plan Gradski centar Marijin Dvor javnosti je bio na uvidu prvih 15 dana studenog/novembra. Građani su tijekom tog perioda lokalnoj vlasti mogli poslati sugestije i primjedbe na ovaj regulativni plan.

 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu
Savjeti