CRNI SARANSAK (BIJELI LUK)
Hercegovački češnjak crne boje hit u farmaciji
Manager BiH 06 veljače, 2023
Izvor fotografije:
Srna

Tvrtka Farmavit iz Ljubinja u Hercegovini, koja se bavi uzgojem i preradom češnjaka (bijelog luka, saransaka) pokrenula je proizvodnju fermentiranog češnjaka, poznatijeg kao češnjak crne boje.

 

Stefan Šalvarica iz Farmavita rekao je za Srnu kako se nakon procesa dobija češnjak crne boje, proizvod koji sadrži mnogo više antioksidanasa od svježeg češnjaka ili saransaka kako ga zovu u Hercegovini.

Istakao je kako se fermentacijom češnjaka dobija jači češnjaka ali nema miris i ne iritira sluzokožu želuca.

"Takav češnjak smo preradili i napravili ekstrakte od njega, koje smo obogatili dodacima esencijalnih ulja iz Hercegovine. Sve smo to zapakirali u farmaceutski oblik meke želatinske kapsule, suvremeni farmaceutski oblik, što nas čini jedinstvenim na Balkanu", rekao je Šalvarica.

Farmavit proizvodi deset proizvoda na bazi fermentiranog češnjaka koji se mogu koristiti za liječenje visokog krvnog tlaka, za imunitet i slično. Proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama diljem Bosne i Hercegovine, a dostupni su i na međunarodnom tržištu posredstvom internet platforme.

Farmavit je prije desetak godina počela s uzgojem i preradom češnjaka, kada je i napravljena fabrika u Ljubinju, jedinstvena u ovom dijelu Europe. Izvor sirovine su vlastite plantaže plantaže i kooperantska mreža u Hercegovini, a godišnje otkupe više od 20 tona češnjaka od domaćih proizvođača. 

 

Manager.ba

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Savjeti