Gost podcasta Imam ideju bio je dipl. ing. Josip Martinović, enolog, stručnjak za vinarstvo i vinogradarstvo, osnivač i direktor tvrtki Enologija d.o.o. i Delicom d.o.o.
"Nakon završetka gimnazije u Široko Brijegu, studirao sam u Mostaru, a imao sam sreću što sam imao jako dobre profesore i već na trećoj godini studija po preporuci profesora Bernarda Kozine, uglednog stručnjaka iz Zagreba, počeo sam praksu u jednoj od najuspješnijih vinarija kod nas, "Podrumi Andrija", gdje sam imao sreću upoznati jednu od najboljih enoloških stručnjakinja, gospođu Vesnu Bućan", kaže Martinović. Ističe kako je gospođa Bućan, jedna od najboljih enologinja u bivšoj Jugoslaviji, bila iznimno širokog znanja i enormnog iskustva, koje je nesebično prenosila na nove generacije, što je za njega kao mladog i neiskusnog inženjera bilo od nesagledive koristi.
U jednome trenutku osjetio je kako bi bilo dobro otkriti i neka nove vidike i područja u struci te se zaputio u Austriju. "Obišao sam dosta vinarskih regija od Italije, preko Francuske do Japana. Nakon deset godina iskustva, dobio sam priliku u Austriji, vodio sam jednu od najboljih vinarija, Weingut Gerhard Markowitsch u Carnuntumu, prekrasnom mjestu na putu između Beča i Bratislave", kaže Martinović. Ipak, ističe, najbolji je osjećaj raditi u svojoj domovini te za vrijeme dvogodišnjeg boravka u Austriji nije prekidao veze s Hercegovinom, gdje je radio za dvije vinarije, Podrumi Andrija (Brotnjo) i Emporia (Carski vinogradi).
Martinović s velim oduševljenjem govori o hercegovačkom vinogorju, posebno o autohtonim sortama žilavke i blatine, ističući kako bi bilo nužno intenzivirati napore na podizanju novih vinograda, jer sadašnji nisu dostatni kako bi se bilo konkurentno na širem tržištu. "Ja ovdje imam tri jako lijepe vinarije za koje radim i koje se nalaze na različitim geografskim mjestima, primjerice u Mostaru na 75 metara nad morem, druga je u Brotnju na 250-300 m, a treća, vrlo mlada vinarija na području Tomislavgrada je na 900 do 960 m nadmorske visine, tako da ista sorta na tom mjestu dozrijeva dva i pol mjeseca kasnije u odnosu na mostarsko područje", kaže počinjući uzbudljivi dio razgovora o hercegovačkom vinogorju, o očekivanjima i realnim mogućnostima vinogradara i vinara, poticajima, mladim naraštajima.:.
Podkast Imam ideju mođete pogledati na Youtube kanalu Bljesak.info i u našoj video galeriji
Manager.ba