DOMAĆI BRAND
Gumeni čamci jedinog domaćeg proizvođača plove širom svijeta
Manager.ba/akta.ba BiH 18 rujna, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

RIS - Sportnautik Industrija gumenih proizvoda Gradačac jedini je bh. proizvođač gumenih čamaca s dugogodišnjom tradicijom. Više od 60 posto svojih proizvoda izvoze na svjetska tržišta.

Kao vodeći proizvođač gumenih proizvoda u BiH, od 1975. godine bave se proizvodnjom pneumatskih gumenih čamaca na tržištu poznatih pod nazivom Meastral, RIS, Boat U.S. i Seaworty čamci.

Željko Živković, komercijalist kompanije RIS-Sportnautik d.o.o. Gradačac je kazao da su jako ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju ali i na proizvode koji su prepoznati širom svijeta.

"U našem proizvodnom pogonu u Gradačcu danas se proizvode mali gumeni čamci na sklapanje do pet metara dužine i najviše ih izvozimo u Njemačku za njihove vatrogasne službe. U svojoj ponudi imamo oko 20 modela čamaca namijenjene profesionalcima ili rekreativcima. Među našim brojnim kupcima možemo izdvojiti proizvodnju čamaca za tržište SAD-a, Engleske, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije, Španjolske, Grčke, Danske, SCG i drugih zemalja. Osamdesetih godina bili smo jedan od najvećih proizvođača pneumatskih gumenih čamaca na svijetu", kaže Živković.

RIS- Sportnautik Industrija gumenih proizvoda Gradačac u ponudi ima pet rafting - sportskih modela, tri modela RIB čamaca koji su kombinacija pneumatskih i tradicionalnih čamaca, tu je još šest modela spasilačkih čamaca namijenjenim uglavnom vatrogasnim i civilnim službama zaštite ali i za vojnu – policijski upotrebu.

Tu je još i tzv. banana čamac za pet ili osam osoba, koji je neizostavna zabava u ljetnim mjesecima.

"U našoj ponudi se pored čamaca mogu naći i pneumatske konstrukcije za šatore te naprtnjače namijenjene gašenju požara na nepristupačnim terenima", govori Živković.

Sirovine za izradu čamaca kompanija većinom uvozi ali gumirano platno za izradu čamaca proizvodi se u samom pogonu u Gradačcu gdje se isti mogu i kupiti.

Svi pneumatski čamci RIS Maestral izrađeni su od najkvalitetnijeg gumiranog tekstila hypalon/ neoprena, što je kako Živković  kaže najbolji materijal u svijetu za proizvodnju pneumatskih čamaca. Ovaj material je otporan na UV zrake, blage kiseline, gljivice, gorivo, ulja i visoke temperature a proizvodi se u njihovom pogonu u Gradačcu.

"Na mnogim morima, rijekama i jezerima širom svijeta plove naši čamci po kojima je naša firma postala prepoznatljiva. U BiH naše čamce najviše koriste spasilačke službe, vojska ili policija ali ne u tolikoj mjeri koliko bi mogli, jer svi daju prednost uvozu. S obzirom na to da je u pitanju domaći proizvod trebao bi da bude više preferiran bar kada su  državne službe u pitanju. Mi smo i jedina firma u BiH koja je registrirana i osposobljena za servisiranje čamaca, ali prilikom javnih nabavki to se baš i ne prepoznaje. Svi ostali čamci servisiraju se vani i jasno je da su troškovi mnogo veći nego što bi to bilo kada bi se dala prednost domaćem", pojašnjava on.

Kazao je da je njihovo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji čamaca garancija kvaliteta te da su daleko povoljniji od konkurencije.

Kompanija je dio zagrebačkog poduzeća RIS - Razonoda i sport, koje je u bivšoj Jugoslaviji, ali i u inozemstvu, bilo jedno od najvećih proizvođača ovih proizvoda.

Zagrebački RIS gumenjaci su se još 80 - tih godina proizvodili u pogonu u Gradačcu čak 5.000 komada godišnje, što je bilo najviše na svijetu u segmentu do pet metara dužine.

Za vrijeme rata u Gradačcu su uništene proizvodne hale i alati, ali je dio ostao sačuvan.

RIS je 1993. godine dio proizvodnje gumenih čamaca nastavio na Jankomiru, zbog čega je u Zagreb došao dio zaposlenika iz Gradačca.

I u ratno vrijeme RIS je izvozio 2.000 čamaca proizvedenih u Jankomiru.

Direktor Franjo Kotorić rodom iza Domaljevca i njegov bratić Marko Kotorić su oživjeli tvornice u Gradačcu ponovnim pokretanjem proizvodnje koja danas proizvodi male gumenjake a u Zagrebu se odvija razvoj većih, luksuznijih, opremljenijih, ljepših, gumenih čamaca pod nazivom Ris Marine.

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna