KOMPANIJE
Grci preuzeli hrvatskog naftaša, postaje dio vodećeg svjetskog brenda
manager.ba/biznisinfo.ba Regija 21 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Grčka kompanija Coral objavila je u srijedu da je zaključila sporazum o preuzimanju 75 posto udjela kompanije Apios, hrvatskog naftnog distributera.

 

Apios je osnovan 2009. godine, na hrvatskom tržištu ima udjel od oko tri posto, ima 26 benzinskih pumpi te bilježi velik angažman u veleprodaji naftnih derivata, navedeno je u saopćenju koje je prenijela agencija Hina.

Akvizicijom Apios mijenja naziv u Coral Croatia, dok će brend Apios biti zamijenjen brendom Shell, jednim od vodećih svjetskih brendova, istaknuto je.

Kompanija Coral osnovana je 1926. godine pod nazivom Shell Hellas, a naziv Coral dobiva 2010. godine, kada ju preuzima jedna od najvećih grčkih poslovnih grupacija, Motor Oil Hellas.

S oko 700 Shell benzinskih pumpi u Grčkoj, Coral je lider na grčkom tržištu naftne distribucije. Okosnicu Coralovog poslovanja čine veleprodaja i maloprodaja široke ponude naftnih proizvoda za kupce u industrijskom, trgovačkom i prijevozničkom sektoru, navedeno je u saopćenju.

Matična kompanija Motor Oil Group upravlja s tri glavna brenda u naftnoj industriji Grčke: Shell, Avin i Cyclon te obuhvaća čak 1.400 benzinskih pumpi, dodaje se.

“Preuzimanjem kompanije Apios u Hrvatskoj, Coral i Motor Oil Group nastavljaju uz pomoć jedinstvene snage brenda Shell uspješno širiti poslovnu mrežu s ciljem plasmana vrhunskih proizvoda i usluga, koristeći bogato iskustvo u maloprodaji naftnih derivata u Grčkoj te u regiji jugoistočne Europe”, zaključeno je u saopćenju.

Povezani članci

1