PROJEKTI
Grant sredstva od 1 milijun eura dobilo 47 korisnika u BiH
Manager.ba/akta.ba BiH 01 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Svečano uručenje certifikata za 47 korisnika granta Trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to Change projekta, upriličeno je jučer u Sarajevu.

 

Za realizaciju ovih projekata iz Challenge fonda će biti izdvojeno 1,06 milijuna eura, dok ukupna vrijednost predloženih projekata iznosi 3,62 milijuna eura.

Šefkija Okerić, direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije podsjetio je da je projekt namijenjen inovativnim firmama iz BiH, ali i Švedske. 

"Inovativne firme kreiraju nova zapošljavanja i nove vrijednosti koji na kraju rezultira konkurentnošću zemalja i firmi", kazao je on, ističući da kroz ovaj program firme uče kako ispuniti aplikaciju, pisati projekt i kako profilirati svoju ideju i unaprijediti poslovanje.

Preko 2000 aplikacija

Sanela Dževlan iz SERDA-e izjavila je da se privredni subjekti u BiH veoma teško i rijetko opredjeljuju za inovativne aktivnosti.

"Glavni razlog za to je nedostatak financijskih sredstava. Upravo iz tog razloga Švedska Vlada je izdvojila oko 4 milijuna eura za uspostavljanje programa Challenge to Change u okviru kojeg smo uspostavili fond, jedini u BiH, koji daje mogućnosti da privredni subjekti apliciraju s inovativnim projektima", poručila je ona.

Napominje da je 47 korisnika odabrano od 500 aplikacija koje su pristigle u okviru trećeg poziva, nadajući se da će njihovi projekti dopridonijeti ukupnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Privredni subjekti koji ispunjavaju predviđene kriterije mogli su podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 eura, što predstavlja 50 posto njihove ukupne investicije.

Torgny Svenungsson, šef Razvojne suradnje Ambasade Švedske u BiH kaže kako je njihova namjera da kroz ovaj projekt osnaže ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. 

"Kroz Challenge to Change projekt sredstva se dodjeljuju mikro, malim i srednjim poduzećima, kao i novoosnovanim kompanijama, tzv. start-upovima. Sredstva su dobili oni koji su aplicirali s novim inovacijama, idejama i prijedlozima koje žele poslovno realizirati", izjavio je Svenungsson.

Istakao je da je program Challenge to Change kroz posljednje tri godine dao impresivne rezultate. 

"Primili smo ukupno 2.074 aplikacija, a do sada je sredstva dobilo 110 korisnika", kazao je Svenungsson, najavljujući i četvrtu godinu realizacije ovog programa.

Otvoreno 500 radnih mjesta 

Radi se o projektima iz oblasti metalskog sektora, drvne industrije, IT, turizma, itd. Zahvaljujući realizaciji ovih projekata predviđeno je otvaranje oko 500 novih radnih mjesta.

Firma ELAS metal expert export-import d.o.o. Banja Luka jedan od dobitnika sredstava ovog fonda. Boris Petrović, predstavnik firme izjavio je da su dobili grant od 25.000 eura za projekt samouslužnih kioska koji bi olakšali svakodnevni život osoba s invaliditetom.

"Budući da radimo kioske za različite namjene, na ideju smo došli nakon istraživanja koje smo radili i broja velikog broja takvih osoba. Za početak, kioski će biti postavljeni u Banjoj Luci, a kasnije i drugim gradovima BiH", kazao je on.

Dobitnik sredstava je i projekt peletiranje magarećeg đubriva firme "Mali farmer" iz Zavidovića.

"Tijekom sedam godina poslovanja na našoj farmi magaraca imali smo problem s viškom nusproizvoda koji smo odlučili peletirati i ponuditi tržištu", izjavio je Alen Jusufović, dodajući da im dobivena sredstva znače mnogo jer će riješiti dugogodišnji problem.

Senada Selimović iz travničke firme Maguba dobitnik je sredstava koja će iskoristiti za specijalnu mašinu za krojenje.

"Radi se o mašini koja će poboljšati i ubrzati naš rad jer radi na principu laserskog krojenja. Trenutno u fabrici imamo ručno krojenje koje oduzima puno vremena,  sa ovom mašinom će sve biti brže", poručila je Selimović.

Challenge to Change projektu uspostavlјen je u Bosni i Hercegovini zahvalјujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim poduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim poduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH.

Također je dostupan i startup-ima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Privredni subjekti koje ispunjavaju utvrđene kriterije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 EUR , što predstavlja 50% njihove ukupne investicije.

Challenge to Changeprojekat - C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS).

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce