NOVOSTI
Gdje državljani BiH mogu putovati bez ograničenja tijekom pandemije
manager.ba/akta.ba BiH 02 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Novom odlukom od danas do 15. prosinca/decembra, državljani trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u Hrvatsku samo pod određenim uvjetima.

 

"Ti putnici mogu ući samo ako se radi o iznimkama sličnim kao i iz EU. Prekogranični radnici, zdravstveni djelatnici, učenici, pomorci i neodgodivi osobni razlozi, ali u tom slučaju moraju imati negativan PCR test", rekao je Tomislav Kufner, voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a RH.

U BiH se bliže praznici koji podrazumijevaju veću fluktuaciju ljudi, no u ovom trenutku nema najave dodatnog pooštravanja mjera na granicama. Znanstvena javnost u BiH ističe da je najispravnije mjere donositi u skladu s konkretnim podacima i aktualnom epidemiološkom situacijom.

"Ovo su političke mjere koje je Hrvatska donijela, prvenstveno zbog broja novooboljelih i zbog potencijalnog preopterećenja njihovog zdravstvenog sistema. E to vam je ova igra i mačke i miša koju ja stalno spominjem koju mi igramo s virusom da spriječimo da taj virus postigne takve rezultate da dođe do potpunog kolapsa zdravstvenog sistema", rekao je Damir Marjanović, profesor genetike i bioinženjeringa.

Stranci koji ulaze u BiH moraju imati predočen PCR test ne stariji od 48 sati. Bez negativnog nalaza PCR testa na koronavirus u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Također i posada aviona, vozači i suvozači teretnih vozila, vozova i brodova u međunarodnom transportu, službe i timovi civilne zaštite, čelnici država, stranci koji tranzitiraju, maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i onaj koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Države koje ne traže posebne uvjete za ulazak bh. državljana su susjedna R. Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska, SAD i Brazil. Za Tursku morate imati dokument koji važi narednih šest mjeseci, za Ameriku vizu, a za Brazil je potrebno da uđete zračnim putem. Nažalost, države poput Španjolske i Italije ne dozvoljavaju ulaz strancima iz epidemiološki rizičnih zemalja kakvom smatraju BiH.

"U ovom trenutku u Italiju i Španjolsku je dozvoljen ulazak samo onima koji imaju dozvolu boravka i to uz obaveznu samoizolaciju nakon ulaska. Za razliku od Italije i Španjolske, Njemačka omogućava uz osobe s dozvolom boravka, ulazak i sezonskim radnicima u poljoprivredi, osobama koje imaju potrebe za važnim poslovnim sastancima i dr", rekao je Nebojša Regoje, načelnik Кancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sličan način regulirane su i mogućnosti ulaska Austriju, što se može pronaći na web-stranici Ministarstva vanjskih poslova koja se ažurira u skladu s informacijama iz diplomatskih kanala. No, prilikom namjeravanog odlaska u inozemstvo najbolje je provjeriti aktualne uvjete u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili organu koji vrši kontrolu ulaska zemlje koja je odredište putovanja.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: