KOMPANIJE
GAZPROM: Ruski div u Zvorniku gradi tvornicu plina vrijednu 70 milijuna eura
Manager.ba/Biznisinfo.ba BiH 19 prosinca, 2017

Ruska kompanija Gazprom gradit će tvornicu ukapljenog plina u Zvorniku  a sporazum o tome potpisali su u Banja Luci predstavnici vlade Republike Srpske i ruskog naftnog koncerna.

Ruska tvornica u Zvorniku gradit će se u suradnji s entitetskom kompanijom za promet plinom Gas-Res a cijela investicija procijenjena je na oko 70 milijuna eura.

“Ovo je važan korak u unaprjeđenju bilateralnih odnosa RS i Rusije”, kazao je ambasador Rusije Petar Ivancov podsjećajući kako u tom entitetu već djeluju ruska Sberbanka i naftna kompanija Zarubežnjeft koja je ujedno vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu. 

Predsjednik Upravnog odbora “Gazprom SPG Technology” Aleksej Konstantinovič Kahidze podsjetio je kako je ukapljeni plin širom svijeta važan nadomjestak drugim izvorima energije pa bi tako trebalo biti i u ovom slučaju.

Ukapljeni plin proizveden u Zvorniku trebao bi biti distribuiran uglavnom na tržište Republike Srpske.

U RS, za raziliku od Federacije BiH, plinska mreža gotovo da ne postoji a njena gradnja se tek planira no isključivo oslanjanjem na prirodni plin koji se nabavlja iz Rusije, prenijela je Hina.

Povezani članci

1