MILIJARDERI
Gates pao na treće mjesto na listi najbogatijih
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 06 studenog, 2019

Arnault, Bezos i Gates jedini su svjetski bogataši čije je bogatstvo veće od 100 milijardi dolara.

Zahvaljujući dobroj godini i novom rastu dionica početkom prošlog mjeseca, izvršni direktor grupacije LVMH (Moët Hennessy – Louis Vuitton S.A) Bernard Arnault zauzeo je drugo mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu, objavio je Forbes.

Arnaultovo bogatstvo od 107 milijardi dolara premašilo je bogatstvo suosnivača Microsofta Billa Gatesa, čija je neto vrijednost trenutno 106,7 milijardi dolara a koji je krajem prošlog mjeseca nakratko čak bio i prestigao Bezosa na poziciji broj 1.

Najbogatiji Europljanin samo je 5,3 milijarde dolara iza Amazonovog šefa Jeffa Bezosa, najbogatije osobe na svijetu s bogatstvom procijenjenim na 112,3 milijarde.

Dobra godina

Za diva u sektoru luksuzne robe, ovo je bila sjajna godina.

U ožujku/martu, kada je Forbes objavio svoju godišnju listu najbogatijih na svijetu, Arnault je bio na 4. mjestu s bogatstvom od 76 milijardi dolara, iza Bezosa, Gatesa i Warrena Buffetta iz Berkshire Hathawaya.

U lipnju/junu je njegova vrijednost dostigla 100 milijardi USD, a u srpnju/julu je već jednom nakratko bio „broj dva“, prije nego što se vratio na treće mjesto.

Od tada, dionica pariškog LVMH-a, u čijem se posjedu nalaze Sephora i Givenchy kao i deseci drugih marki, porasla je čak za trećinu.

Krajem listopada/oktobra, dionice su ponovo porasle nakon vijesti da LVMH želi kupiti američkog draguljara Tiffany.

Inače, 79 marki kompanije LVMH obuhvaćaju modu, kozmetiku, nakit, fino vino i alkoholne piće.

Grupacija je od 2008. godine izvršila 20 akvizicija, uključujući londonski brend Belmond koji posjeduje luksuznu željezničku liniju Eastern & Oriental Express.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo