Francuska vlada planira potrošiti milijune eura za krčenje vinove loze. Cilj je smanjiti proizvodnju i omogućiti vinogradarima prenamijenu zemljišta za druge aktivnosti. Aktivnosti će početi već ove jeseni, a proizvođači bi naknadu trebali dobiti krajem godine, piše Politico.
Razlog su drugačije potrošačke navike i klimatske promjene. Potrošnja crnog vina opada, kao i potražnja iz Kine. Grožđe je sve teže proizvesti u sušnim godinama i ekstremnim klimatskim uvjetima. Stoga će i u svjetski poznatoj regiji Bordeaux, s dugom tradicijom vinogradarstva i vinarstva biti iskrčeno tisuće hektara vinograda.
Generacijski problem
Vrhunsko vino iz ove regije, još uvijek ima svoje kupce, ali potražnja za stolnim i kvalitetnim vinima je u padu budući se potrošači okreću drugim osvježavajućim pićima poput piva. Upravo bi prodaja piva u francuskim supermarketima ove godine mogla prvi put premašiti prodaju vina, pokazuju nekoliko istraživanja.
Potrošnja crnog vina smanjila se za 32% u posljednjoj deceniji, i to najviše u starosnoj dobi od 18 do 35 godina.
"Postoji generacijski problem s milenijalcima i generacijom Z i puno više konkurencije na tržištu, naročito s drugim pićima", rekla je Gabriela M. Petrik, povjesničarka koja je istraživala evoluciju preferencija ukusa vina, uključujući područje Bordoauxa.
"Mlađi ljudi ga jednostavno ne piju toliko. To je vrlo vidljivo i u Francuskoj."
Klimatske promjene igraju dvostruku ulogu. S jedne strane, duža ljeta i više temperature teraju potražnju potrošača više prema bijelim i roze vinima, a s druge dovode do više alkohola i tanina u tradicionalnim vinima te im mijenjaju ukus.
Fokusirat će se na kvalitet
Osim što će država dati potporu za krčenje vinograda, i to 6.000 eura za svaki uklonjeni hektar, javna sredstva će biti uložena i u prenamjenu vina koje se ne može prodati, u industrijski alkohol za parfeme ili dezinfekciju ruku.
Gotovo 1.000 prijava već je podnijeto departmanu Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, domu kultnog vina Bordo.
Jedna trećina podnositlja želi porušiti sve svoje vinograde i potpuno napusti vinarstvo, ostali žele manje proizvoditi, ali se fokusirati na kvalitetnija vina.
Agroklub / Manager.ba