SAVJETI
Financijski savjetnik otkrio tri navike njegovih najbogatijih klijenata
manager.ba/ba.ekapija.ba Svijet 10 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Iako to nije uvijek činjenica, ima nekih zasluga u procjeni onoga što najbogatiji među nama imaju zajedničko, a što može poboljšati šanse za financijski uspjeh.

 

Malik S. Li je certificirani stručnjak za planiranje financija, a klijente ima skoro 15 godina. Uglavnom ga pitaju u čemu je tajna uspješne štednje i stjecanja bogatstva, a on kaže da kod svojih najbogatijih klijenata prepoznaje ove tri navike.

Neki pitaju zato što su znatiželjni, dok drugi pitaju zbog kognitivno-bihevioralnih predrasuda, poput "efekta stada", gdje vjerujemo da je sigurnije pratiti popularno mišljenje. Iako to nije uvijek činjenica, ima nekih zasluga u procjeni onoga što najbogatiji među nama imaju zajedničko, a što može poboljšati šanse za financijski uspjeh.

 

Njihov najznačajniji godišnji trošak je ušteda

- Moji najimućniji klijenti stalno štede 25% ili više svog bruto prihoda godišnje. Obično će većina stručnjaka preporučiti da uštedite oko 10% do 15% svog bruto prihoda, a zatim ga povećavate godišnje ili kada to dozvoli novčani tok. Ja se s tim slažem, a ako trenutno baš ništa ne štedite, 10% vašeg prihoda je odlično za početak - kaže Li.

Ipak, napominje da je "agresivnija štednja" uvijek bolja.

 

Bogati odlično razumiju rizike i znaju da upravljaju njima

- Nedavno sam saznao da Mont Everest, najviši vrh na Zemlji, zahtijeva više napora pri spuštanju nego pri penjanju. Ako koristimo istu metaforu na temu bogatstva, to ide u korak s mojim uvjerenjem da više "žrtava bogatstva" nastoji da održi taj novac, nego da ga nakupi. Jednom kada steknete bogatstvo, morate ga zaštititi, ne samo od loših odluka o investiranju i nestabilnosti na tržištu, već i od drugih faktora kao što su prekomjerna potrošnja, dugovječnost, inflacija - kaže Li.

- Nažalost, zaštita bogatstva ponekad može doći i s pretjerano visokom cijenom. Kao financijski stručnjaci, naučeni smo da svoje klijente uputimo u cijene premije dugoročnog osiguranja. Ali, to je tek početak. Možda će vam trebati i invalidsko osiguranje da biste zaštitili svoj prihod, životno osiguranje da biste zaštitili imovinu od poreza na imovinu, i kišobran osiguranje za dodatnu zaštitu lične odgovornosti... Lista se nastavlja, ali taj trošak mogao bi biti minimalan u poređenju s tim da vam sutra zaista zatreba nešto od te sigurnosti, a vi je nemate - zaključuje on.

 

Tim stručnjaka je od vitalne važnosti

- Iako sve više ljudi "rješava" stvari pomoću Googlea ili YouTubea, kada su u pitanju financije, moji najuspješniji klijenti traže pomoć od eksperata, uživo. Stručni tim za izgradnju bogatstva obično se sastoji od advokata, poreznog stručnjaka, stručnjaka za osiguranje i financijskog savjetnika - navodi Li, i dodaje:

- Iako vam ovi profesionalci mogu pomoći kroz pružanje stručnih savjeta i putem opipljivih koraka koje treba slijediti, njihova istinska vrijednost možda leži više u nematerijalnim faktorima: pomažu vam da kontrolirate svoje emocije; pružaju jasnu mapu puta kada postoje beskrajne staze za istraživanje; koriste specijalne planove da vam pomognu u određivanju prioriteta i kreiranju strategija, radi uštede.

Tagovi:
Povezani članci

1

2