MUZIKA
EXIT festival proglašen Šampionom regionalne saradnje u 2017. godini
Manager.ba/klix.ba BiH 15 ožujka, 2018

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović uručio je osnivaču EXIT festivala Draganu Kovačeviću nagradu "Šampion regionalne saradnje" za 2017. godinu, istaknuvši da je EXIT festival jedan od "dobrih brendova" koji promoviraju regionalnu saradnju, budući da se uspješno održava u nekoliko različitih država u regionu, uključujući i BiH.

Na prijemu koji su večeras u Sarajevu priredili za partnere, saradnike i prijatelje, RCC je, osim dodjele nagrade EXIT festivalu, obilježio i 10 godina od svog osnivanja u Sofiji 2008. godine.

Svilanović je također podsjetio da je prošle godine šampion regionalne saradnje bio "Sarajevo Film Festival", koji je, kaže, također jedan od brendova "koji nosi lijepo lice regiona".

Generalni sekretar RCC-a je u obraćanju novinarima zahvalio svima koji su deset godina podržavali RCC i radili zajedno sa ovom organizacijom. 

Osnivač EXIT festivala Kovačević kazao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo i čast primiti priznanje na godišnjicu osnivanja RCC-a.

Za EXIT festival kazao je da od svojih početaka povezuje mlade ljude u regionu.

"Dugo godina smo to činili na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, odnedavno je krenulo širenje EXIT-a u regionu, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a od sutra kreće i u BiH", dodao je. 

Posebno je istakao da je misija vezivanja mladih ostala suština njihovog društvenog aktivizma i danas.

Napomenuo je da je EXIT, prije nešto više od godinu dana, pokrenuo inicijativu pod nazivom "Tiha balkanska većina", koja je, kako je rekao, pokrenuta zbog uzavrele nacionalističke retorike u regionu.

"Htjeli smo pokrenuti značajne javne ličnosti u regionu, umjetnike, glumce i muzičare, dignuti glas protiv nacionalističke retorike i kazati "dosta", jer većina ljudi na ovim prostorima želi mir i normalan život", istakao je Kovačević.

Zahvalio je RCC-u na dodijeljenoj nagradi, izrazivši nadu da će zajedničkim naporima u budućnosti uspjeti doprinijeti stvaranju trajnog mira u regionu. 

Šampion regionalne saradnje je godišnja nagrada pojedincu ili instituciji za doprinos razvoju saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu