ISTRAŽIVANJE
Evo koliko novca treba Balkancima da bi bili zadovoljni
Manager.ba/Buka.com Regija 07 ožujka, 2018

Novac ne može kupiti ljubav, naprimjer, ali sreću može – bar donekle. Međutim, novo istraživanje pokazuje da postoje ograničenja tome koliku dobrobit novac može donijeti blagostanju pojedinca.

To koliko vam je novca potrebno da biste bili sretni, uglavnom ovisi od toga gdje živite.

– Možda djeluje iznenađujuće, jer nas na televiziji razni oglašavači uvjeravaju da nema ograničenja tome koliko nam je novca potrebno za sreću, ali sada vidimo da ona ipak postoje – rekao je Andrew Jebb, vođa istraživanja.

Jebb i njegove kolege koristili su podatke velike ankete koju je proveo “Gallup”, a u kojoj je sudjelovalo više od 1,7 milijuna ljudi starijih od 15 godina iz 164 države svijeta.

Sudionici su odgovarali na pitanja u vezi sa zadovoljstvom svojim životima i blagostanjem, kao i u vezi s kupovnom moći.

Dok se emotivno blagostanje odnosi na dnevna osjećanja sreće, uzbuđenja, tugu ili bijes, sveukupno zadovoljstvo životom je u velikoj mjeri pod uticajem postavljanja viših ciljeva i poređenjem svoje imovine s onim što imaju drugi.

U prosjeku su istraživači otkrili da idealni godišnji prihod za sveukupno zadovoljstvo životom iznosi 95.000 dolara, a između 60 i 75 tisuća za emotivno blagostanje.

Međutim, to najviše ovisi od toga gdje živite. Tako je najviše novca za sreću potrebno stanovnicima Australije i Novog Zelanda – 125.000 dolara, dok su najskromniji Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. U Sjevernoj Americi je za sreću potrebno 105.000 dolara u prosjeku.

Što se tiče Europe, velika je razlika između Zapada i Istoka. U zapadnoj Europi i Skandinaviji je za sreću u prosjeku potrebno 100.000 dolara, dok je u istočnoj Europi i na Balkanu potrebno samo 45.000 dolara godišnje.

Jasno je da se ovi iznosi razlikuju zbog visine standarda od države do države.

Ipak, ovdje se radi o iznosima za pojedince, pa je za obitelji svakako potrebno više novca.

Međutim, jednom kada pojedinac stigne do te točke kada ima dovoljno novca da bude sretan, dodatna povećanja prihoda će rezultirati zapravo smanjenjem zadovoljstvom života, navodi se u studiji objavljenoj na sajtu “Nature”.

Povezani članci

1

2

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!