ULAGANJA
Europska banka za obnovu i razvoj planira uložiti 300 milijuna eura u BiH u 2019. godini
Manager.ba/indikator.ba BiH 19 ožujka, 2019
Izvor fotografije:
indikator.ba

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namjerava ove godine povećati svoja ulaganja u BiH na 300 milijuna eura, budući da će infrastruktura nastaviti apsorbirati većinu sredstava, rekao je glavni sekretar EBRD-a Enzo Quattrociocche u ponedjeljak. 

"EBRD je uložio oko 200 milijuna eura u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, a cilj nam je značajno povećati taj iznos na 300 milijuna eura u 2019. godini", izjavio je Quattrociocche agenciji SeeNews u intervjuu za godišnji sastanak EBRD-a u maju u Sarajevu. 

"U skladu s potrebama zemlje, većina naših ulaganja je u infrastrukturi, a autocesta na Koridoru Vc trenutno je najveći projekt u zemlji". 

Samo u bh. cestovnom sektoru, EBRD je spreman uložiti 700 milijuna eura, kazao je Quattrociocche. 
 

"No, da bismo uspjeli, potreban je privatni sektor - na lokalnom nivoi, kao i putem direktnih stranih ulaganja", naglasio je, dodajući kako bi godišnji sastanak EBRD-a mogao imati značajnu ulogu u privlačenju i mobilizaciji takvih fondova. 

Očekuje se da će godišnji sastanak EBRD-a, koji će se održati u Sarajevu 8. i 9. svibnja, okupiti oko 2.000 sudionika, uključujući najviše predstavnike Bosne i Hercegovine, vođe svih preostalih zemalja zapadnog Balkana, te poslovne delegate iz 38 zemalja u čijim ekonomijama je EBRD aktivan.

Oko 120 lokalnih radnika, koje plaća EBRD, bit će zaposleni kako bi pomogli u različitim logističkim funkcijama.

Povezani članci

1