INVESTICIJE
EPBiH i Siemens potpisali ugovor od 69 milijuna eura
Manager.ba/akta.ba BiH 27 veljače, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, 26. veljače 2019.godine, Bajazit Jašarević, generalni direktor i dr.sci.Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, potpisali su sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska) Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane ¨Podveležje¨, ukupne instalisane snage 48 MW, te Ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata (LTSA) nakon puštanja u rad Vjetroelektrane.

U ime Konzorcija Siemens Gamesa potpisnici su Viktor Ivanov Garbev, predsjednik Uprave Siemens  Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska, koji je lider Konzorcija i Mario Marčan, član Uprave.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, koji je istakao podršku Republike Njemačke razvojnim projektima u energetskom sektoru.

"Podveležje nije samo prva vjetroelektrana Elektropivrede BiH, nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Njemačke i KfW (Njemačka razvojna banka ) su ponosni što financiraju i savjetodavno prate ovaj pionirski projekt", kazao je Sedat.

Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 mjeseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon Vjetroelektrane.

Vrijednost oba ugovora je približnih 69 milijuna eura, sa uključenim troškovima obezbjeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava (obezbjeđenje ECA garancije).

Vjetroelektrana se finacira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW koja djeluje u ime njemačke finansijske saradnje i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od grada Mostara.

Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH.  

Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je cca 130 GWh.  

Izgradnja VE ¨Podveležje¨ predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo za povećanje proizvodnje električne energije, već kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije.

Izgradnja pristupnih puteva do lokacije buduće Vjetroelektrane, koja je završena tijkom 2018. godine, učinilo je podveleški plato lakše dostupnim kako za lokalno stanovništvo tako i za samu montažu i postavku vjetroagregata.

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesijsi ugovor na period od 30 godina.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce