GENERACIJSKI PROJEKT
EPBiH i Grad Živinice surađuju u izgradnji solarnih elektrana
Manager BiH 04 svibnja, 2023

U ime Grada Živinice i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, v.d. gradonačelnika  Began Muhić i generalni direktor EPBiH Admir Andelija potpisali memorandum o izgradnji solarnih elektrana.

Ono što slijedi je dobivanje urbanističke suglasnosti i početak gradnje solarnih elektrana.

– Mi smo danas došli da nastavimo ono što smo započeli prošle godine, a to je potpisivanje memoranduma sa Gradom Živinice i pretvarenje grada Živinice, tako da kažem, u zelenu komunu. Prezentujemo danas prve projekte iz obnovljivih izvora, odnosno solarne elektrane, na područjima gdje je završena eksploatacija uglja. Prema važećoj zakonskoj regulativi odabrali smo lokacije gdje je moguće graditi solarne elektrane prema prostornim planovima. Površina bivšeg Površinskog kopa Višća je predviđena za gradnju solarnih elektrana i to su prve naše lokacije. Planiramo raditi i na drugim lokacijama, kao što su Površinski kopovi u Lukavcu i Tuzli – kaže Andelija.

Gradska uprava Živinice je obavila svoj dio posla, a investitor očekuje da će se prvi megavati električne energije iz solarnih elektrana proizvesti do kraja 2024. godine.

– Sve ovo nagovještava novu epohu energetske tranzicije, proizvodnje zalene energije iz obnovljivih izvora i velika nam je čast i zadovoljstvo da smo prvi grad i općina koja potpisuje memorandum sa Elektroprivredom BiH. Zadovoljstvo nam je da se od deset predviđenih solarnih elektrana  planira izgradnja osam u Živinicama – kazao je Began Muhić, v.d. gradonačelnika Živinica.

Elektrane će se graditi na prostoru od oko 1.500 hektara zemljišta gdje se ranije eksploatisao ugalj. Riječ je o lokacijama u Višći, Đurđeviku i Bašigovcima.

– Snaga solarnih elektrana je oko 60 MWh, a investicija je oko 85 milijuna KM. Veoma je važno istaći da će s ovom proizvodnjom 62 posto građana i privrede u Živinicama koristiti tzv. zelenu energiju. To je ogroman benefit – kaže prof. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj u Elektroprivredi BiH.

 

FENA/Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim