PROJEKTI
Elektroprivreda BiH na Podveležju gradi i solarnu elektranu
manager.ba/akta.ba BiH 27 listopada, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Projekt će dalje promovirati obnovljive izvore energije u portfelju proizvodnje električne energije u BiH kroz iskorištavanje bogatog potencijala solarne energije u BiH.

 

Nakon što su u ožujku/martu ove godine završeni radovi na Vjetroelektrani "Podveležje 1", prvom vjetroparku Elektroprivrede BiH, ova kompanija nastavlja s projektom razvoja postrojenja iz obnovljivih izvora energije.

Prema objavljenom pozivu, sada je u planu izgradnja fotonaponske elektrane Podveležje.

Njemačka Razvojna Banka (KfW) objavila je 25. listopada/oktobra poziv za pretkvalifikaciju za konzultantske usluge "Izrada studije izvodljivosti i usluge Implementacijskog konzultanta (opcija)", za projekt solarne elektrane.

Putem Razvojne banke KfW planiraju se osigurati financiranje za fotonaponsku elektranu Podveležje od 36 MW koja će osigurati procijenjenih 8 MW za regionalnu distribucijsku mrežu i procijenjenih 28 MW (i max 30 MW) za nacionalnu prijenosnu mrežu. 

Projekt će se nalaziti u neposrednoj blizini nedavno puštene u rad VE Podveležje na nadmorskoj visini između 700 i 800 metara. Projekt će dalje promovirati obnovljive izvore energije u portfelju proizvodnje električne energije u BiH kroz iskorištavanje bogatog potencijala solarne energije u BiH.

Krajnji rok za prijave je 25. studeni/novembar 2021. godine.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2