PRIVREMENA UREDBA VRIJEDI DO KRAJA LIPNJA
Dodaci na plaću oslobođeni poreza na dohodak i doprinosa
Manager BiH 12 prosinca, 2023

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, donijela Uredbu kojom se uređuje "pravo na isplatu pomoći od strane poslodavaca", dinamika isplate i način realizacije.

 

Kako ga je Vlada Federacije BiH danas nazvala, "Pravo na pomoć", usljed inflatornog rasta cijena, imaju osobe "zatečene u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa". Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. 

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom. Poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Pomoć se može isplatiti od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Isplata pomoći će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

Poslodavac je dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate. Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Uredba stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje važiti 30.6.2024. godine.

U obrazloženju današnje odluke Vlada Federacije navodi kako Set fisklanih zakona predstavlja prioritetnu aktivnost Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva financija, a njime je planirano smanjenje troškova poslodavaca, a povećanje plaća zaposlenicima "na teret proračuna".

Obzirom kako spomenuti set zakona još nije realizirano, usljed kompleksnosti uticaja ova dva zakona na poslodavce, zaposlenike i proračune, utjecaja povećanja minimalne plaće, te načina pokrića potencijalnih proračunskih deficita koji će nastati usljed usvajanja ovih propisa, a s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranju pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona, bilo je nužno donijeti ovu uredbu ograničenog perioda važenja.

Uredbom se predviđa mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda. 


Manager.ba
 

Povezani članci

1

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti