ULOŽIO DO SADA 400 MILIJUNA EURA
Darko Pervan iz Ogulina kreće u osvajanje američkog tržišta
Manager Regija 05 prosinca, 2023

 

Procjenjuje se kako je Darko Pervan preko svojih tvrtki do sada uložio u Hrvatsku preko 400 milijuna eura. Njegova tvrtka Bjelin ima pogone u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima, Otoku a od unazad nešto više od godinu dana i u Požegi


Investicija tvrtke Bjelin, u vlasništvu poznatog švedskog poduzetnika i inovatora hrvatskog porijekla Darke Pervana, ide svojim tijekom piše Jutarnji list

Novi predsjednik uprave Robert Žulj, koji je preuzeo poziciju u kolovozu ove godine, procijenjuje kako će na proljeće biti dovršena ugradnja kompletne proizvodne linije, te do kraja 2024. godine početi proizvodnja Woodura parketa u punom kapacitetu na prvoj instaliranoj liniji u Ogulinu.

Investicija je do sada u prvoj fazi vrijedna oko 50 milijuna eura. Podrazumijeva izgradnju tvorničkog pogona i njegovo opremanje najnovijom inovativnom tehnologijom proizvodnje Woodura parketa. Nakon toga, kako nam napominje Žulj, krenulo bi se u opremanje i druge dvije proizvodne linije. U početku bi ukupni kapacitet bio četiri milijuna metara četvornih, da bi u punom kapacitetu proizvodnja dosegla 20 milijuna metara četvornih. Vrijednost ukupne investicije u Ogulinu iznosi oko 200 milijuna eura.

Novi pogon specijaliziran je za proizvodnju podova od učvršćenog drva razvijenih pomoću Woodura tehnologije i podova od keramičkog drvenog kompozita Nadura tehnologije. 

 

Procjenjuje se kako je Darko Pervan preko svojih tvrtki do sada uložio u Hrvatsku preko 400 milijuna eura. Njegova tvrtka Bjelin ima pogone u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima, Otoku a od unazad nešto više od godinu dana i u Požegi, gdje su preuzeli poznatog proizvođača namještaja Spin Valis. Prema nekim neslužbenim informacijama preuzimanje Spin Valisa bilo je vrijedno oko 42 milijuna eura.


"Naš plan je Spin Valis preorijentirati potpuno na proizvodnju namještaja i drvenih lijepljenih ploča. U zadnjih pola godine uspjeli smo ostvariti suradnju s jednim velikim retail kupcem iz SAD-a, tako da ćemo već u svibnju 2024. početi izvoziti namještaj na tržište SAD-a. Povećavamo plasman i na skandinavsko tržište, a pokušavamo zadržatii koliko je u ovoj situaciji moguće, plasman na njemačkom tržištu i tržištu Europske unije. U pogonima u Požegi se bazirat ćemo se na proizvodnji namještaja u koji implementiramo našu inovativnu klik tehnologiju. Vjerojatno će već 2026. i 2027. godine u požeškim pogonima započeti i značajne investicije“, otkriva Žulj.

Žulj kaže kako će boljom organizacijom poslovanja, racionalizacijom troškova, unaprjeđenjem procesa te iskorakom na nova tržišta, te pojačanim marketinškim i prodajnim aktivnostima vjerojatno izbjeći otpuštanja radnika i zadržati postojeći broj radnika. Bjelin u Hrvatskoj zapošljava oko 2.200 radnika.

Žulj kaže kako trenutno nastoje dovršiti počete investicije. 

"Naravno kako stalno promatramo situaciju na tržištu te procjenjujemo prilike kako na globalnom tako i na hrvatskom tržištu. Naši planovi su vezani i uz izgradnju Tvornice drvnih ploča koja bi bila naslonjena na tekuću investiciju proizvodnje Woodura i Nadura parketa i proizvodnju namještaja u Spin Valisu“, ističe Žulj.

 

 

Poslovni put Darke Pervana

Ambicije Darke Pervana idu u smjeru da Spin Valis bude jedan od vodećih europskih proizvođača masivnog namještaja, dok u Ogulinu razvija jedan od najvećih pogona za proizvodnju podnih obloga temeljenih na klik tehnologiji. Za njegove hrvatske tvrtke ključne su 2024. godina kada će potpuno integrirati poslovanje u Hrvatskoj i 2030. godina, kada namjerava dovršiti investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura u Ogulinu. Preuzimanje požeškog proizvođača namještaja Spin Valis peto je preuzimanje Grupacija Pervanovo u Hrvatskoj, u čijem sastavu se nalaze tvrtke Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj. Prije Spin Valisa preuzeo je pogone u Ogulinu, Bjelovaru, Otoku i vinkovačku Spačvu. Osim pogona iz drvne industrije, Pervan je vlasnik niza atraktivnih objekata na dubrovačkom području. Ovaj švedski poduzetnik hrvatskog porijekla pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj 2005. godine kada je kupio Kuću starog kapetana, potom je preuzeo ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, veći broj građevinskih zemljišta u Dubrovniku, dvije kuće i palaču u starom Gradu, nekoliko povijesnih palača u Slanome, kupio je od Tereze Kesovije kuću u Čilipima,.. Vlasnik je 17 luksuznih apartmana u novoizgrađenim vilama na Lapadu, u vlasništvu ima i poslovnu zgradu. U Slanom razvija projekt gradnje hotela sa 110 soba. Pervan je prošle godine prepustio dio vlasništva moćnom proizvođaču igračaka danskom Legu. Svakako da svoje ambicije temelji i na oko 3000 zaštićenih patenata i inovacija u drvnoj industriji.


Jutarnji list | Manager.ba

Povezani članci

1

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet