NOVOSTI
Danska od idućeg tjedna otvara škole i vrtiće
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 07 travnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Sva preostala ograničenja, uključujući zabranu okupljanja više od 10 ljudi, ostaju na snazi najmanje do 10. svibnja/maja, dok će zabrana većih okupljanja ostati na snazi do kolovoza/augusta.

 

Danska planira ponovno otvoriti vrtiće i škole 15. travnja/aprila kao prvi korak u postepenom ublažavanju trotjednih mjera koje su donesene kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa, izjavila je u ponedjeljak državna premijerka.

U ovoj nordijskoj zemlji koja je bila jedna od prvih u Europi koja je zatvorila javne objekte, proteklog tjedna zabilježena je stabilizacija broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Danska sada pokušava uravnotežiti potrebu da sačuva zdravlje svog stanovništva s jedne strane i ublaži ekonomske rizike duboke recesije s druge strane, što je teška odluka koja čeka i mnoge druge vlade širom svijeta.

Hod po žici

„Ovo će vjerojatno nalikovati hodanju po žici. Ako budemo predugo stajali, mogli bismo pasti a ako prebrzo idemo stvari mogu poći po zlu. Stoga moramo oprezno poduzimati korak po korak“, rekla je premijerka Mette Frederiksen na brifingu za medije, prenijela je agencija Reuters.

Danska je 11. ožujka/marta objavila zatvaranje škola, vrtića, restorana, kafića i teretana, te zatvorila granice za većinu stranaca.

Sada će se vrtići i škole za djecu od prvog do petog razreda ponovo otvoriti 15. travnja/aprila, što će roditeljima omogućiti povratak na normalan radni dan.

Sva preostala ograničenja, uključujući zabranu okupljanja više od 10 ljudi, ostaju na snazi najmanje do 10. svibnja/maja, dok će zabrana većih okupljanja ostati na snazi do kolovoza/augusta.

Postupno otvaranje

Frederiksen je upozorila da će se postupno ponovno otvaranje dogoditi samo ako brojke ostanu stabilne, a sve Dance je pozvala da se pridržavaju vladinih smjernica o socijalnom distanciranju i higijeni.

“Ako prerano otvorimo Dansku, riskiramo da broj zaraženih opet poraste i onda ćemo se morati ponovo zatvoriti”, rekla je Frederiksen.

Danska je druga zemlja u Europi koja je objavila datume i pojedinosti o postepenom otvaranju nakon što je Austrija ranije u ponedjeljak rekla da se priprema za “uskrsnuće” dan nakon Uskrsa otvarajući neke trgovine.

Brojke u padu
Broj smrtnih slučajeva u Danskoj pao je u nedjelju na 7, s 14 koliko ih je bilo u subotu i 18 u petak, dok je broj hospitalizacija malo opao u posljednjih sedam dana. Danska je prijavila 187 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i ukupno 4.681 zaraženih.
 

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta