RECIKLIRATE LI?
Danas se obilježava prvi Svjetski dan reciklaže
Manager.ba BiH 19 ožujka, 2018

Prvi Svjetski dan reciklaže obilježava se 18. ožujka 2018. godine.

Njegova svrha je da podigne svijest o važnosti recikliranja otpada. Obilježavanjem Svjetskog dana reciklaže teži se promjeni svijesti vlada, gospodarstva, lokalnih zajednica i pojedinaca širom svijeta i pruža im se pomoć da vide reciklažni materijal kao sirovinu, a ne kao otpad.

Reciklažna industrija je u središtu promjene koja je potrebna u borbi protiv poražavajućih efekata klimatskih promjena, najvećeg ekološkog problema današnjice. Recikliranje (u industriji i domaćinstvu) vodi većem smanjenju emisije ugljen-dioksida na godišnjem nivou nego čitava avio industrija, dok se istovremeno umanjuje eksploatacija vrijednih prirodnih resursa. Grupi od šest glavnih prirodnih resursa – voda, zrak, ugalj, nafta, prirodni plin i minerali – pridružio se i sedmi: reciklažni otpad, navodi se iz CNVP.

Bez reciklaže, svi korišteni i bačeni frižideri, plastične boce, kutije, automobili, mobilni telefoni i papirne čaše doprinijet će rastu planine otpada, bilo da se spaljuju ili završavaju na deponijama, i neće nikada više biti upotrijebljeni. Bez recikliranja, nema druge opcije nego da se planeti oduzme resurs.

CNVP je vodeća međunarodna NVO i organizacija civilnog društva koja je aktivna u svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu. Koristi analize zasnovane na činjenicama kako bi unaprijedila održive uvjete života ruralnih zajednica pogođenih ekološkim procesima i klimatskim promjenama, u okviru politika euopskih integracija. CNVP se fokusira na agro-ruralni razvoj, upravljanje prirodnim resursima, šumarstvo, obnovljivu energiju i aktivnosti vlada u cilju smanjenja rizika po životnu sredinu i rizika od iscrpljivanja resursa, kao i na smanjenje i upravljanje čvrstim i opasnim otpadom i zagađenje zraka, uključujući i prekomjerne emisije štetnih plinova od vozila, tvornica i goriva niskog kvaliteta koja koriste domaćinstva, takozvana Braon agenda. CNVP traži druge organizacije civilnog društva koje su aktivne na Balkanu, prostoru europskog susjedstva, Kavkaza i Turske sa kojima može da surađuje u izgradnji zelenijeg ekonomskog okruženja, uključujući unaprijeđeno upravljanje otpadom industrija i domaćinstava. 

Povezani članci

1

2