ULAGANJE OD 360 MILIJUNA EURA
CWP Europe odabrao Crnu Goru za realizaciju svog najvećeg projekta
Manager Regija 14 svibnja, 2023

 

Prijestonica Cetinje i kompanija Sun Horizon Podgorica potpisali su okvirni ugovor o saradnji i realizaciji društveno odgovornih aktivnosti u vezi sa projektom Montechevo, u cilju razvoja i uspješne realizacije projekta koji će predstavljati jednu od najvećih investicija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Crnoj Gori, a od čije će realizacije imati višestruke benefite Cetinje i Crna Gora.

Kako je najavljeno, izgradnja solarne elektrane počet će 2025. godine, vrijednost investicije je 360 miliona eura a nakon puštanja u rad biće to najveća solarna elektrana u Crnoj Gori.

“Kompanija CWP Europe kroz svoju podružnicu Sun Horizon Podgorica planira da na teritoriji Prijestonice Cetinje, na prostoru Lastve, Čeva i Prentinog dola, instalira solarnu elektranu Montechevo ukupne snage 400 MW. Vrijednost investicije je oko 360 miliona eura, dok se razvoj i izgradnja projekta planiraju u fazama. Početak izgradnje zakazan je za 2025. godinu, a po završetku i puštanju u rad, što se očekuje krajem 2026. godine, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori”, navodi se u priopćenju.

Ugovorom koji je zaključen, ugovorne strane su se suglasile da će uložiti dodatne napore da uspostave saradnju na promoviranju i angažiranju lokalne privrede, kao i unapređivanju lokalne infrastrukture, angažirati radnu snagu sa teritorije Prijestonice, ukoliko radna snaga ispunjava kvalifikacione uslove za rad na pojedinim radnim mjestima i ostvariti saradnju sa lokalnim dobavljačima, na način i u obimu koji bude odgovarao potrebama projekta.

“Sun Horizon je ugovorom preuzeo obavezu da u saradnji sa Prijestonicom razvije i sprovede plan realizacije društveno odgovornih aktivnosti, usmjerenih ka jačanju kapaciteta lokalne samouprave, te unapređenju Prijestonice kao ekološki osviješćene zajednice i to u vidu podrške, odnosno donacije, u oblasti ekoloških, ekonomskih, društvenih i socijalnih pitanja. Također, Sun Horizon se obavezao da u Prijestonici otvori informacioni centar koji će omogućiti svim zainteresiranim stranama da dobiju sve potrebne informacije vezane za projekat”, pojašnjeno je.

Za potrebe provođenja društveno-odgovornih aktivnosti Sun Horizon je opredijelio ukupan budžet u iznosu od 150.000 eura, a isplata navedenih sredstava će se vršiti tokom razvoja projekta, na način i u skladu sa dinamikom koja će biti definisana posebnim ugovorom.

CWP Europe je jedna od vodećih kompanija za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, a sve sa ciljem pružanja energetskih rješenja koja doprinose dekarbonizaciji regiona. Trenutno, CWP Europe razvija portfolio projekata vjetroparkova i solarnih elektrana, kapaciteta 6 GW u Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Moldaviji, Sloveniji i Ukrajini i već je uspješno razvila najveće vjetroparkove u Srbiji (projekat Čibuk od 158 MW) i Rumuniji (projekat Fântânele-Cogealac od 600 MW).

 

Investitor.me / Manager.ba

Povezani članci

1

Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje