ISTOČNI JADRAN
Crna Gora očekuje gradnju LNG terminala u Baru
Manager Regija 08 veljače, 2023
Izvor fotografije:
facebook / Luka Bar

Promjene na globalnoj geopolitičkoj sceni donijele su najave velikih infrastrukturnih ulaganja na istočnoj obali Jadrana. Nakon najave gradnje luke Porto Novo u Albaniji, i crnogorska Luka Bar najavila je velika ulaganja.

 

Crnogorski ministar financija Aleksandar Damjanović sastao se u Washingtonu s predstavnicima State Departmenta, a tema sastanka bili su ekonomski odnosi s naglaskom na suradnju u oblasti energetike. Razgovarano je o mogućnosti izgradnje LNG terminala u Luci Bar, čime bi se Bar i Crna Gora pozicionirali kao svojevrsno energetsko čvorište ovog dijela Zapadnog Balkana.

VEZANA VIJEST

Albanija pokreće projekt izgradnje najveće luke na Jadranu

Krajem prošle godine najavljivano je kako će singapurska kompanija LNG Alliance u prvom kvartalu 2023. donijeti konačnu odluku o izgradnji terminala za LNG u Luci Bar. Ona je u svibnju 2022. završila primarnu studiju izvodivosti izgradnje i opremanja LNG terminala u Baru i potpisala memorandum o razumijevanju s Lukom Bar o izradi detaljnijih studija za novi terminal preko kojeg će za potrebe Crne Gore, ali i nekoliko drugih zemalja, osigurati opskrbu plinom.

Računa se da bi novi LNG terminal u Baru za početak trebao imati kapacitet od 400.000 tona godišnje, a njegov bi se kapacitet mogao relativno lako i brzo povećati tri puta

 

Manager.ba

 

 

Povezani članci

1

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje