POZITIVAN PRIMJER
Count on me: Kako su dvije poznanice pokrenule biznis koji je podrška biznisima od prvog koraka
manager.ba BiH 25 listopada, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Formalno obrazovanje je samo osnova za početak karijernog razvoja. Učenje se ne završava nakon fakulteta nego tek počinje. Tako su dvije ekonomistice nakon završenog fakulteta nastavile učenje, a na jednoj od edukacija došle su i na ideju da pokrenu vlastiti biznis.

 

Mirela Čučuković i Selma Čikotić pokrenule su računovodstvenu agenciju "COUNT ON ME".

"Mirela i ja smo se upoznale na jednoj od edukaciji kojoj smo prisustvovale, te smo kroz druženje i razgovor došle na ideju o pokretanju vlastitog biznisa. Nakon nekoliko godina od ideje, stvorila se prilika i registrirale smo agenciju kako bismo bili podrška malim biznisima kroz pružanje kvalitetnih računovodstvenih usluga", kazala je Selma za Akta.ba.

Svake godine otvara se sve više i više malih biznisa koji su dužni voditi evidenciju o kretanju financijskih i materijalnih dobara. COUNT ON ME upravo nudi podršku biznisima od prvog koraka i olakšava im donošenje svakodnevnih poslovnih odluka.

COUNT ON ME agencija nudi:

  • računovodstvene i knjigovodstvene usluge
  • financijsko i porezno savjetovanje
  • obračun plata
  • prijave i odjave radnika

 

Nije se jednostavno istaći u masi poduzetnika

Selmini i Mirelini klijenti su većinom obrtnici odnosno vlasnici malih biznisa.

"Naši klijenti su obrtnici različitih djelatnosti, a najviše su to mladi ljudi koji su od početka imali našu podršku i savjete, a ponekad i motivaciju da ne odustanu, budu strpljivi i predani svojoj ideji. Sada su to već stabilni biznisi i nadam se da će tako i ostati", naglasili su iz COUNT ON ME.

Iako su agenciju registrirale tek prije nekoliko mjeseci u pandemijskoj godini svojim poslovanjem su zadovoljne.

"Drago nam je da već imamo ostvarene poslovne odnose s odličnim inspirativnim malim biznisima koji su nam povjerili svoje poslovanje. Imamo super suradnju s našim klijentima, sad su to već i prijateljstva, i svaki taj biznis kao da je naš vlastiti. Naravno da imamo svoj cilj prema kojem idemo korak po korak i znate kako kažu, put do uspjeha je trnovit, ali su njegovi plodovi najslađi", istakle su Mirela i Selma.

Nije nimalo jednostavno istaći se u  masi poduzetnika kojih je sve više u našoj zemlji. Autentičnost je ono što pravi razliku od poduzetnika do poduzetnika.

"Svako svoj biznis predstavlja na određen svojstven način, a nama je ključni faktor da budemo prepoznatljivi po našim vrijednostima koje pružamo. Vjerujemo da trud, volja i istrajnost, a i malo sreće kroje uspjeh", kazala je Minela.

 

Balans u radnom i slobodnom vremenu

Kažu da poduzetnici nemaju radno vrijeme već rade 24 sata dnevno upravo zbog toga što rade za sebe i važno im je da izgrade svoj biznis. Selma i Minela se slažu da je poduzetnicima na početku potrebno više radnog vremena od klasičnih 8 sati, ali potreban je i balans za slobodno vrijeme.

"Svaki poduzetnik koji je na početku većinu vremena provodi u istraživanju novih informacija, prikupljanju klijenata, smišljanje dobre strategije marketinga, što često oduzima više sati od jednog standardnog radnog dana. Međutim, s obzirom na to da imamo porodice i malu djecu, pokušavamo napraviti balans i radno vrijeme ograničiti i odvojiti od privatnog vremena sa porodicom", kazale su.

 

Razvoj i unapređenje usluga u budućnosti

U budućnosti planiraju razvoj i unapređenje usluge kroz razne informativne razgovore, mini edukacije za postojeće i buduće poduzetnike/ce i slično.

"Cilj nam je da naša agencija postane prepoznatljiva po povjerenju i visokoj kvaliteti pružanja usluga. Upravo se naziv naše agencije veže za postavljeni cilj. Živimo u modernom dobu gdje internet predstavlja mogućnost otvaranja ka širem tržištu, tako da ćemo nastaviti s aktivnostima preko društvenih mreža, dijeljenjem korisnih besplatnih savjeta onima koji možda razmišljaju o pokretanju biznisa i onima koji već imaju svoj biznis, ali i onima koji žele da nauče nešto novo", ističu iz COUNT ON ME.

"Ne plašite se pokretanja vlastitog biznisa", njihova je poruka, a uz dobru ideju, razrađen biznis plan i osmišljenu strategiju uspjeh neće izostati.

"U poduzetništvu se uči putem i uči se na greškama, a fokus je na malim koracima. Ne odlažite svoj uspjeh, ne čekajte bolje vrijeme i situaciju i ne tražite izgovore. Obavezno se posavjetovati s nekim stručnim za sve informacije koje bi trebali znati prije samog pokretanja biznisa, a tu stojim na raspolaganju svima. Podržimo mlade pokretače i vjerujte u sebe!", zaključila je Selma.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Tagovi: