DOPRINOSI 0,5% BDP-u BIH
Coca-Cola je bosanskohercegovačka više nego što mislite
Manager.ba BiH 22 studenog, 2018

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini predstavila je danas novu Studiju o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini koju je izradila konzultantska tvrtka Steward Redqueen.

 

 

U sarajevskom Swissotelu, pred ključnim partnerima i predstavnicima ekonomskog, vladinog, nevladinog sektora, te visokim zvanicama, ministrom poduzetništva, razvoja i obrta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Amirom Zukićem i njenom ekselencijom, ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack, predstavljeni su ključni rezultati o značajnom utjecaju ove bosanskohercegovačke kompanije na domaću privredu  i društvo.

 

 

Studija je obuhvatila direktan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC B-H d.o.o. Sarajevo, ali i indirektan doprinos koji se ostvaruje suradnjom s partnerima, tj. poslovanjem sa 655 dobavljača i 14.110 kupaca.

 

 

Slijedeći krilaticu “Coca-Cola je bosanskohercegovačka više nego što mislite”, Ruža Tomić Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu I Sloveniju istakla je da je ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2017. iznosila 155 milijuna KM, što je 0,5% BDP-a Bosne i Hercegovine: „Studijom smo željeli pokazati kako Coca-Cola proizvodnjom i prodajom svojih proizvoda u Bosni i Hercegovini značajno pridonosi razvoju bosanskohercegovačkog gospodarstva i društva. Naime, utjecaj Coca-Cole, ali i drugih kompanija poput naše, širi je od samog direktnog doprinosa i obuhvata i doprinos koji se realizira kroz partnerstva s našim dobavljačima i kupcima. Studijom smo posebno željeli naglasiti kako je Coca-Cola, podjednako koliko je dijelom velikog međunarodnog sistema, tako i bosanskohercegovačka kompanija, duboko integrirana u lokalnu zajednicu. Svaka konvertibilna marka dodane vrijednosti koju stvara Coca-Cola, podržava stvaranje još 4 KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji“.

U odnosu na prethodnu, Studija iz 2017. pokazuje da je Coca-Cola u Bosni i Hercegovini povećala svoj pozitivan utjecaj u odnosu na 2014. godinu.

Osim vlastite proizvodnje i distribucije Coca-Cola indirektno podržava i ekonomsku aktivnost kroz svoj lanac vrijednosti, u kojem sudjeluju direktni dobavljači i trgovinski partneri te njihovi dobavljači.

Coca-Cola direktno stvara 29 milijuna KM dodane vrijednosti, a indirektno još 126 milijuan KM u ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Potrošači troše ukupno 257 milijuna KM na Coca-Coline proizvode, a od svake potrošene konvertibilne marke, čak 60% ostaje u ekonomiji Bosne i Hercegovine.

”U ime Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koje je zaduženo i na čelu je Sekotora malih i srednjih poduzeća, mogu slobodno reći da je kompanija Coca-Cola svojim dolaskom i poslovanjem otvorila mogućnost generiranja određenog broja malih i srednjih poduzeća koja su veoma važna u lancu vrijednosti. Coca-Cola je istovremeno stvorila  pretpostavke da sva ona sebi postave standarde, jer mogu biti dobavljači ili kooperanti Coca-Cole i mogu izaći na vanjsko tržište”, rekao je tijekom obraćanja ministar poduzetništva razvoja i obrta u Vladi Federacije BiH, Amir Zukić.

 Učesnici panel diskusije, koja je uslijedila nakon predstavljanja ključnih rezultata, razgovarali su o utjecaju koje kompanije poput Coca-Cole imaju na ekonomski i socijalni napredak društva u cjelini. 

Ujedno su se osvrnuli i na značaj suradnje rivatnog, vladinog i civilnog sektora u smijeru stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja, koje bi omogućavalo veći doprinos velikih kompanija razvoju društva, uz unaprjeđenje kvaliteta života građana.

Njena ekselencija, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack ovom prilikom je istakla da su svi u ambasadi ponosni na Coca-Colin utjecaj u BiH: ”Coca-Cola je ponosna bosanskohercegovačka komanija američkih korijena i predstavlja jedan od najboljih primjera direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu. Prva stvar koju nam pokazuje uspjeh Coca-Cole su činjenice i brojke koje su danas prikazane i jasno to pokazuju su dobrobiti koje ova zemlja može imati od direktnih stranih ulaganja. Imala sam zadovoljstvo da posjetim Punionicu Coca-Cole i bio je to fascinantan obilazak i pregled operacija. U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država smo ponosni na postignuća Coca-Cole, posebno na njen doprinos ekonomiji, državi i uopće društvu Bosne i Hercegovine.”

 

 

Coca-Colu u Bosni i Hercegovini čine dvije kompanije – podružnica The Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC B-H  Sarajevo sa sjedištima u Sarajevu.

Proizvodnja Coca-Cole HBC B-H odvija se u punionici u Sarajevu, dok se distribucija obavlja putem tri prodajno-distribucijska centra u Banja Luci, Mostaru i Tuzli, te prodajno-administrativnog centra u Bihaću, kojima se osigurava snabdjevenost svih dijelova Bosne i Hercegovine Coca-Colinim proizvodima.

 

 

Studiju o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini izradili su stručnjaci međunarodne kompanije Steward Redqueen, specijalizirane za strateško savjetovanje, predvođeni prof. dr. sc. Ethanom B. Kapsteinom.

Rezultati studije dobiveni su na temelju priznatog ekonomskoga modela koji se zasniva na analizi ulaznih i izlaznih podataka.

U izradi ove studije, u odnosu na klasični, primijenjen je oprezniji pristup koji ne uključuje potrošnju domaćinstava jer je mišljenje ekonomskih stručnjaka o tom dijelu modela podijeljeno.

U obzir je uzet direktni utjecaj poslovanja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i indirektni utjecaj na domaće dobavljače i trgovinske partnere, te njihove dobavljače.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2