IZDANE PREPORUKE
Budućnost europskih vina je u enoturizmu i inovacijama
Manager Svijet 13 siječnja, 2025

Radna skupina za vino Europske komisije izdala je niz preporuka koje bi trebale osigurati održivost vinskog sektora. 

 

Iako je Europska unija svjetski lider u proizvodnji (60%), potrošnji (48%) i izvozu vina (60%), društvene i demografske promjene utječu na količinu, kvalitetu i vrste koje se konzumiraju, a potrošnja je trenutno na najnižoj razini u posljednja tri desetljeća.

Potrošači sve češće biraju svježija i lakša vina i druga pića dok se tradicionalna izvozna tržišta vina iz EU-a suočavaju s padom potrošnje i geopolitičkim izazovima. 


Borba protiv nepoštenih trgovačkih praksi

Radna skupina za vino Europske komisije izdala je stoga niz preporuka kako bi osigurala održivost vinskog sektora, a koje su podržale sve zemlje članice.

Među njima su istakli potrebu za upravljanjem potencijalom proizvodnje vina kako bi se riješila prekomjerna ponuda. Alati uključuju ciljane programe krčenja vinograda za određene regije ili vinske sorte, privremenu modulaciju proizvodnog potencijala kroz fleksibilniji sustav upravljanja odnosno odobrenja sadnje i ponovnu sadnju vinove loze ili mehanizme za olakšavanje prilagodbe prinosa grožđa.

Skupina naglašava potrebu jačanja otpornosti vinogradara na tržišne i klimatske rizike učinkovitijom borbom protiv nepoštene trgovačke prakse. Preporučaju se izmjene nacionalnih programa potpore kako bi bili fleskibilniji i omogućili bržu reakciju na tržišne ili klimatske poremećaje. 


Inovacije i poticanje enoturizma

Nadalje, ističe se važnost prilagodbe sektora promjenjivim zahtjevima potrošača i globalnim tržišnim trendovima, potičući inovacije i razvoj proizvoda poput dealkoholiziranih vina. Preporuča se olakšavanje izravne prodaje od proizvođača do potrošača i poticanje enoturizma, kao i promoviranje vina EU-a kao simbola održivosti, ruralnog razvoja i kulturne baštine. 

"Potrebno je ojačati otpornost našeg vinskog sektora i prilagoditi ga novim tržišnim trendovima kako bismo osigurali dugoročnu održivost. Kroz ove mjere, koje uključuju povećanje konkurentnosti, održivosti i otpornosti, osigurat ćemo bolju pripremljenost sektora za budućnost i sposobnost nositi se s izazovima koji nas čekaju", istakao je Christophe Hansen, povjerenik za poljoprivredu i hranu. 


Agroklub | manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Video
EMIL BALAVAC, MINSTAR TRGOVINE, TURIZMA I ZAŠTITE OKOLIŠA HNŽ
Prirodni resursi ne smiju biti tu samo za zaradu i masovni turizam
DR. SC. IGOR ŽIVKO
Nameti na plaću su nam daleko veći od onih u okruženju
KRISTINA MARIĆ
Osobni rast i razvoj nikada ne prestaju