KOMPANIJE
Bransonova kompanija počinje masovnu proizvodnju respiratora
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 31 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Virgin Orbit očekuje da će u bliskoj budućnosti moći napraviti tisuće uređaja tjedno.

 

Virgin Orbit, kalifornijska kompanija u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona,  udružila se s medicinskim istraživačima i razvila respirator koji kompanija planira masovno proizvoditi i slati bolnicama širom Sjedinjenih Država kako bi podržala borbu protiv koronavirusa.

”To je vrlo, vrlo jednostavan i robustan dizajn koji možemo proizvesti za ljude i bolnice kojima su ovakvi uređaji najpotrebniji, i to vrlo, vrlo brzo”, rekao je voditelj projekta Kevin Zagorski, prenosi CNBC.

Kompanija nema preciznu najavu kada bi odobrenje Agencija za hranu i lijekove (FDA) za ovaj uređaj moglo stići ali se nadaju da će postupak odobravanja potrajati samo nekoliko dana, jer uređaji za ventilaciju spadaju u kategoriju hitnih odobravanja.

Virgin Orbit očekuje da će u bliskoj budućnosti moći napraviti tisuće uređaja tjedno.

U kompaniji kažu kako inače ne posluju u sektoru medicinske opreme ali rukovodstvo kompanije željelo je pružiti podršku i zato je tražilo od vlade Kalifornije da vidi koji je najbolji način da pomogne.

„Mi iz Virgin Orbita želimo učiniti sve što možemo za širu zajednicu dok se svi pripremamo za izazove koji su pred nama“, rečeno je iz kompanije.

Virgin Orbit posluje u okviru Brandonove druge svemirske kompanije Virgin Galactic.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo