PODUZETNIČKA PRIČA
Braća Delić iz Zavidovića odlučna ostati u svojoj državi
Manager.ba/Avaz.ba BiH 08 siječnja, 2019

Esad Delić dvadesetpetogodišnji mladić iz Zavidovića pokrenuo je prije nekoliko godina posao koji je već sada prerastao u pravi mali biznis.  

Proizvodnja šampinjona činila se u prvi trenutak kao jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluke da se ne ide iz vlastite države za koju je njegov otac dao život.

- Osim toga, uzgoj šampinjona zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo, počinje svoju priču Esad.

- Zapravo je sve počelo kao hobi, sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća, i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome- kaže Esad.

Svoj proizvod distribuiraju osim na gradskoj tržnici i ljudima na vrata, u restorane, a narudžbe za sada idu osobno ili online.

Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran, nema praznika, vikenda, a ako je prioritetet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.

Da su braća Delići ozbiljni i vrijedni, te da imaju namjeru napredovati i proširiti proizvodnju, dokaz je i njihova namjera, da u proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klimu uređaj.

Ne žele riskirati, pa se nadaju da će dobiti i neki poticaj. Registrirani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja.

- Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kg. Novu godinu smo započeli sa prvom distribucijom izvan Zavidovića zbog čega smo posebno zadovoljni - ističe Esad.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce