I HERCEGOVAČKI I DALMATINSKI
Bio je "sluga" Blatini, a danas Ljubuški organizira njegov festival
Manager BiH 03 lipnja, 2023

 

Međunarodni događaj je posvećen zaštićenoj autohtonoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore - trnjku.


Sredinom lipnja, Ljubuški će biti mjesto susreta proizvođača i ljubitelja vina izvorne hercegovačke i dalmatinske sorte - trnjak. Na slapovima Kravica, u subotu, 17. lipnja, će biti održan Trnjak fest. 

Ovaj Međunarodni događaj je posvećen zaštićenoj autohtonoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore, okupit će 24 vinara iz dvije države. Posjetitelji će imati priliku probati najbolje kapljice trnjka i kupaža od ove sorte, a organizatori obećavaju uživanje u vrhunskim vinima uz glazbeni program, dobru hranu i ugodno druženje. 

Ova sorta je prvenstveno sađena kao oprašivač blatine - dva reda blatine, jedan trnjka, kako bi dala bolji urod. U šali su je svojatali i Hercegovci i Dalmatinci, a u konačnici prihvatili da nekada nisu bile granice gdje su danas i zajednički je slave. 

"Lokalni vinari iz Hercegovine i Dalmatinske zagore će Vas dočekati u prelijepom ambijentu Lapidarija franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu, gdje se nalazi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884.godine, te s Vama podijeliti rezultate dugogodišnjeg rada", najavili su z Udruge Vinogradara i vinara Ljubuški.

Ova udruga je zaštitila međunarodni dan trnjka, 17. lipnja. Žele trnjak pozicionirati kao lokalnu vinsku sortu, na regionalnoj međunarodnoj razini. Cilj festivala je ukazati na važnost lokalnih sorti i njihov potencijal, te podržati napore lokalne zajednice i vinara u očuvanju vinskog identiteta, ali i povećanje svijesti o lokalnim vinima i vinskim sortama. 

 

Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu