SAVJETI
Bill Gates savjetuje kako ćete otkriti u čemu ćete biti uspješni
Manager.ba/tockanai.hr Svijet 10 rujna, 2019

Ako želite biti najbolji u nečemu, sjetite se onoga čime ste bili opsjednuti kao tinejdžer, savjetuje milijarder Bill Gates.

Ono što vas opsjeda u dobi između 13 i 18 godina je ono u čemu imate najveću šansu postati svjetska klasa“, rekao je Gates u televizijskom intervjuu 2016. godine. Isti je savjet podijelio studentima Harvarda odgovarajući na pitanja na predavanju održanom prošle godine.

A tinejdžer Gates, dok je odrastao u Seattleu, bio je opsjednut programiranjem, pisanjem softvera. Ispisao je linije i linije koda, i taj se hobi pokazao vrlo uspješnim.

Gates je bio jedan od suosnivača Microsofta i već s dvadesetak godina postao je  milijunaš.

Danas je milijarder, drugi najimućniji čovjek na svijetu.

“U razdoblju od 13. do 18. godine imao sam jednu jedinu opsesiju – napisati, ili pokušati napisati, dobar softver”, rekao je Gates u intervjuu.

Opsjednut softverom

Bill Gates, koji sam kaže da je bio “opsjednut softverom od vrlo rane dobi”, počeo je programirati kao učenik u privatnoj školi Lakeside u Seattleu.

Tamo je upoznao i Paula Allena, s kojim je kasnije osnovao Microsoft.

Prvi program koji je Gates ikada napisao bila je digitalna verzija igre tic-tac-toe koja se može igrati protiv računala.

Iako je Gates pokazao vrlo rano sposobnosti za programiranje, kaže da je morao uložiti mnogo truda kako bi usavršio svoju vještinu do razine potrebne da postane jedan od najboljih autora softvera.

“Mislio sam da sam doista dobar”, rekao je Gates 2016. o svojim sposobnostima kodiranja u dobi od 15 godina. No, nakon što je radio s nekim drugim ljudima na projektima programiranja tijekom svojih tinejdžerskih godina, upoznao je ljude koji su u tome bili vještiji od njega.

“Mnogo mi je značilo što sam pronašao odgovor na pitanje ‘Kako mogu usporediti kod koji sam napisao s kodom koji su napisali drugi?'”, rekao je Gates u intervjuu.

Dodao je da je prilikom pisanja softvera bio “pomalo usamljen” jer je morao sam sebe natjerati da postane programer svjetske klase.

“Morao sam biti prilično uporan u tome kako bih saznao koliko dobra mogu biti.”

Bio je dovoljno dobar da u dobi od 20 godina napusti studij na Harvardu i pokrene softversku tvrtku. Ostalo je legenda.

Danas Gatesova imovina, zahvaljujući vještini programiranja i Microsoftu, vrijedi gotovo 98 milijardi dolara.

Tagovi: