KOMPANIJE
Bijeljinska kompanija uskoro će izvoziti meso u Tursku
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 14 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je očekivanje da će Mesnoj industriji “ZP-komerc” iz Bijeljine uskoro biti omogućen izvoz junećeg mesa u Tursku, napominjući da je ovo jedino poduzeće iz Republike Srpske koje je dobilo certifikat za izvoz na tursko tržište.


Nakon jučerašnje posjete poduzeću “ZP-komerc” u Vršanima, Višković je istakao da je ovo možda i jedino poduzeće u Republici Srpskoj koje je zaokružilo proizvodni proces, jer imaju svoju proizvodnju, klanje i preradu, sve do gotovih proizvoda.

“Očekujemo da bi ovdje naredne sedmice trebalo da dođe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i da se pojave kupci iz Turske, kako bi u što skorije vrijeme bio omogućen izvoz junećeg mesa na tursko tržište”, izjavio je Višković novinarima.

On je naglasio da, s druge strane, nadležne u Republici Srpskoj više zanima da omoguće građanima i domaćim prerađivačima da imaju dovoljne količine domaćeg mesa.

“Zbog toga je Vlada ove, kao i prošle godine, intervenirala kod otkupa tovnih svinja i junadi. Cilj nam je da zaštitimo domaće proizvođače, ali i da omogućimo našim građanima da imaju što više domaće hrane”, napomenuo je Višković.

Premijer Višković je naveo da, kupujući domaće znamo što jedemo, znamo da je to svježe, zdravo i da ako iz svojih kućnih budžeta izdvajamo novac za određene proizvode da onda bar uzimamo ono što je provjereno.

“U ovom trenutku provjereno je jedino domaće i time mi zatvaramo krug, time pomažemo od proizvodnje pa do punjenja budžeta institucija. Tako pomažemo i sva davanja iz budžeta prema agraru, penzijama, borcima, socijalnim kategorijama i slično”, rekao je Višković.

On je dodao da je cilj današnje posjete Bijeljini da sagledaju stanje na terenu kako bi institucije Republike mogle donositi što bolje mjere.

Direktor Mesne industrije “ZP-komerc” Ljubiša Rosić istakao je da je odluka Vlade da se ide u interventni otkup tovne junadi i svinja spas za uzgajivače.

“Uzgajivači bez ove pomoći ne bi mogli riješiti svoje probleme. Naša namjera je da otkupimo bar 3.000 junadi”, rekao je Rosić.

Sastanku premijera s rukovodstvom “ZP-komerca” prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te poslanik u Narodnoj skupštini Nedeljko Ćorić.

Poduzeće “ZP-komerc” ima 220 zaposlenih radnika, a u svom sastavu posjeduje repro-centar za proizvodnju svinja, u sklopu koje su farma za proizvodnju brojlera i farma za proizvodnju-tov junadi, te proizvodni pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Zaokružujući proizvodni ciklus, mesna industrija “ZP-komerc” orijentirana je na domaću proizvodnju iz vlastitog tova i na domaću kooperativnu proizvodnju.

Vlada Republike Srpske osigurala je tri milijuna KM za interventni otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja, kako bi olakšala prerađivačkim kapacitetima Srpske u vrijeme pandemije virusa korona i posljedica koje je donijela privredi, ali i poljoprivrednim proizvođačima.

  • Connect Agencija
  • Euro-Express d.o.o.
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Lager d.o.o. Posušje
  • Relax Outdoor Center
  • Euro-Express d.o.o.
  • Relax Outdoor Center
  • Lager d.o.o. Posušje
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi:
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Lager d.o.o. Posušje
  • Relax Outdoor Center
  • Euro-Express d.o.o.
Video
MATE RIMAC
12 najtežih mjeseci u stvaranju Rimac Automobila
VIDEO
Zašto bih kupila kod vas, a ne kod vaše konkurencije - skinite povez s očiju
VIDEO
Kako postati freelancer u BiH?