NAGRADE
BiH Green Awards 2020: Otvorene nominacije za "Šampione zaštite prirode"
Manager.ba/akta.ba BiH 14 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), četvrti put zaredom organizira kampanju za izbor i dodjelu nagrade "ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS 2020", te je objavljen Poziv za nominiranje kandidata za sudjelovanje u izboru za šampione zaštite prirode u BiH.

 

U 2017.  ova je kampanja realizirana u suradnji s Ambasadom SAD u BiH, a 2018. godine je to bila Ambasada Republike Češke uz podršku, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

"Ovom kampanjom promoviramo korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Svake godine želimo pronaći poduzeća, gradove/općine/opštine, NVO-e, fondacije, škole, obdaništa, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi motiviraju i druge", navode iz CRP-a.

Svoje nominacije (prijedloge) mogu slati sljedeće kategorije: 

GRAD/OPĆINA/OPŠTINA

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

Grad/općina/opština koji među svojim građanima promovira zaštitu životne sredine;

Grad/općina/opština koji na najbolji mogući način rješava svoje trenutne/tekuće okolišne probleme i tako stvara bolje životno okruženje u svojoj lokalnoj zajednici.

Grad/općina/opština na čijem području u prethodnih 12 mjeseci nije prijavljen/zabilježen niti jedan ekološki incident (u skladu s važećim zakonskim propisima).

 

POSLOVNI SUBJEKTI - PODUZEĆA 

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

Poduzeće službeno registrirano u BiH;

Poduzeće je održivo i posluje na okolišno prihvatljiv način, bez ugrožavanja životne sredine;

Poduzeće aktivno i praktično doprinosi promociji zaštite okoliša i životne sredine;

Nominacije poduzeća koja proizvode i distribuiraju fosilna goriva, duhanske proizvode i naoružanje neće biti razmatrane. 

 

ORGANIZACIJE/NVO/FONDACIJE

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

Organizacije/NVO/Fondacije koje kroz svoje programe rade na podizanju svijesti građana o okolišnim problemima;

Organizacije/NVO/Fondacije koje na najbolji način aktivno i praktično promoviraju i rješavaju okolišne probleme. 

 

ŠKOLE/OBDANIŠTA

Kriteriji za ovu kategoriju su sljedeći:

Škole ili obdaništa koji na najbolji način aktivno i praktično doprinose promociji zaštite okoliša i životne sredine.

Škole ili obdaništa koji implementiraju konkretne akcije u svojoj lokalnoj zajednici ili šire i tako doprinose zaštiti okoliša i životne sredine;

Škole ili obdaništa koji potiču mlade inovatore oblasti zaštite životne sredine i okoliša.

 

GRAĐANKA I GRAĐANIN - POJEDINCI

U ovoj kategoriji su dvije pod-kategorije:

građani i građanke do 30 godina starosti;

građani i građanke preko 30 godina starosti.

Kriteriji za ove pod-kategoriju su sljedeći:

Osoba koja radi na promociji zaštite životne sredine i okoliša u svojoj lokalnoj zajednici;

Inovator/ka u oblasti zaštite okoliša čija inovacija je imala najveći utjecaj/najveći odjek u BiH i šire, u oblasti zaštite životne sredine i okoliša.

 

NEFORMALNE GRUPE GRAĐANA (GRAĐANSKE INICIJATIVE)

Neformalna grupa, koja inicira i implementira konkretne legalne akcije u svojoj lokalnoj zajednici i tako doprinosi zaštiti životne sredine i okoliša; Sprovedene legalne akcije ili inicijative koje su doprinijele zaštiti životne sredine i okoliša. 

 

NOMINIRANJE  

Prijedloge mogu slati svi! Da biste dostavili svoj prijedlog, potrebno je da popunite Prijavni obrazac koji možete preuzeti na web stranici Centra za razvoj i podršku Tuzla, www.crp.org.ba.

U obrascu navedite: naziv/ime i kontakt osobu - grada/općine/opštine, poduzeća, NVO-a, fondacije, škole, obdaništa, građanke ili građanina i grupe građana; ukratko navedite primjere i opišite zašto baš njih nominirate.

Popunjen prijavni obrazac pošaljite na e-mail adresu: [email protected] najkasnije do nedjelje 15.03.2020. godine do 24:00 sati.

Nakon prikupljenih nominacija, po isteku navedenog roka, komisija će iz svake od kategorija predložiti ograničeni broj kandidata koji ispunjavaju navedene kriterije, nakon čega će biti otvoreno javno glasanje. Glasanje će se obavljati elektronski, putem  glasačke forme koja će biti postavljena na web i facebook stranicama CRP-a (www.crp.org.ba; www.facebook.com/crptuzla).

Tijekom procesa glasanja organizatori će periodično objavljivati privremeni izvještaj komisije za evaluaciju i bodovanje s rang listom po kategorijama. 

Pobjednici u istoj kategoriji mogu biti izabrani najviše dvije godine zaredom. 

Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija za dostignuća u prethodnom periodu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu