POTPISAN UGOVOR
BiH dobila kreditna sredstva za izgradnju autoceste na Koridoru Vc
Manager.ba/Bljesak.info BiH 05 siječnja, 2018

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u Sarajevu s direktorom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brownom Ugovor o garanciji za kredit u vrijednosti 70 milijuna eura za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc.

Također, potpisali su i Ugovor o suglasnosti na uvećanje zajma u vrijednosti deset milijuna eura za financiranje izgradnje dionice Prnjavor - Doboj. '

"Cilj ugovora koji se odnosi na financiranje izgradnje dionice Prnjavor - Doboj, na autocesti Banja Luka - Doboj, jeste izgradnja 36,6 kilometara autoceste i 22,6 kilometara lokalnih putova'', rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja. Istaknuo je da su nove okolnosti, zbog kojih je zatraženo povećanje kreditnog zaduženja, dodatni nepredviđeni radovi i neovisno elektroenergetsko napajanje duž trase.

U vezi s Ugovorom o garanciji za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc, Bevanda je kazao da će se time osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta. ''Bit će izgrađene dvije petlje Johovac i Rudanka. To će biti spoj autocesta Banja Luka - Doboj i Koridora Vc i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane'', naveo je Bevanda. Brown je istakao da potpisivanje ugovora pokazuje da povećanje trošarina na gorivo dovodi do novog ciklusa investiranja u sektor transporta.

''Već za ovu godinu je planirano u iznosu od 200 milijuna eura'', naglasio je Brown. EBRD je odobrila zajam Javnom poduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS. Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grace perioda. 

Povezani članci

1

2