KOMPANIJE
BiH bilježi rast u izvozu plastike - Privrednici žele obučiti mladi kadar i ponuditi zaposlenje
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 08 veljače, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Plastični proizvodi iz Tešnja svakodnevno se izvoze u Njemačku, Češku i Tursku.

 

Posuđe, ukrasne figurice, namještaj, igračke, dijelovi za automobile - sve to je moguće izraditi od plastike.

Ipak, uz moderne mašine, materijal i ostale resurse, finalni proizvod mogu napraviti samo vrsni poznavatelji suvremenih metoda i tehnologije montaže plastičnih dijelova. Potrebna znanja za izradu plastičnih proizvoda, sve više traženih na domaćem i stranom tržištu, steklo je trideset polaznika i polaznica obuke injekcionog brizganja plastike koja je održana u Tešnju.

Škola za brizganje plastike je dio projekta "Unaprjeđenje konkurentnosti privrednih subjekata na projektnom području kroz pružanje i unaprjeđenje kvalitete poslovno-razvojnih usluga" koji implementira Agencija za razvoj općine Tešanj uz podršku Projekta okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji podržava i financira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

Svi koji nakon 200 sati obuke polože potrebne testove, imaju priliku za zaposlenje, tvrdi direktor Tešanjske razvojne agencije ( TRA), Ismar Alagić.

- Ovo je ogromna šansa da sektor plastike postane veoma bitan za razvoj privrede u Bosni i Hercegovini - ističe Alagić, navodeći da konstantan rast tešanjskih kompanija zahtijeva novu, stručnu radnu snagu koje na tržištu nema. To je navelo Tešanjsku razvojnu agenciju (TRA) da kompanijama koje obrađuju plastiku pruži podršku za dalje iskorake. Tako je potpisan Ugovor o suradnji između TRA i kompanije Koala Paintings, koja je ustupila na raspolaganje mašine i opremu.

Sofisticirana mašina nije garant kvaliteta, poručuju iz kompanije Koala Paintings, partnera u organizaciji ove obuke.

- Nije dovoljno samo pritisnuti mašinu, treba znati širok spektar znanja, procedura i parametara - objašnjava Almin Dubravac, direktor kompanije Koala Paintings. - Zato su obučeni i stručni radnici oni koji su presudni za dalji rast kompanija u sektoru plastike - dodaje, ističući da se zavidni rezultati već postižu u Tešnju, Gračanici, Tuzli.

Plastični proizvodi iz Tešnja svakodnevno se izvoze u Njemačku, Češku i Tursku.

U Bosni i Hercegovini industrija plastike svake godine bilježi zavidan rast, a konstantne promjene u tehnologiji obrade plastike nalažu nova ulaganja u zaposlene.

Kroz obuku do posla

Eksperti u oblasti injekcijskog brizganja plastike, Nihad Čulov i Dženan Okanović, polaznike obuke vodili su kroz sve korake proizvodnje - od pripreme materijala, izrade alata, praćenja cjelokupnog procesa, razumijevanja tehničke dokumentacije i tehnoloških procesa.

- Nama je bila intencija da polaznici prođu kroz sve tehnološke funkcije u procesu proizvodnje- od funkcije tamponiranja, lakiranja i montaže. Sudionici uče mnogo više od klasičnog rada na mašinama za brizganje plastike - tvrdi Alagić poručujući da će polaznici iz Goražda, Gračanice i Tešnja dobiti široku lepezu znanja za korištenje više od 100 mašina.

A najtalentiraniji, pored novih znanja, dobit će i priliku za zaposlenje. Trenutno, kompanija Koala Paintings može zaposliti i više od 30 radnika, a početna plata je 600 KM.

- Mjesečna primanja mogu biti i 1.200 KM i više, a mi konstantno ulažemo u ljude, edukaciju i opremu - objašnjavaju nam prilike za rad u sektoru plastike predstavnici menadžmenta Koala Paintingsa.

Posebno su ponosni na učešće žena u ovoj obuci. Jedna od njih je Melisa Okanović iz Gračanice.

- Obuka mi je pomogla u organizaciji posla, naučile smo etape, odnosno koji su osnovni koraci u injekcionom brizganju plastike - kaže Okanović.

- Proširujemo svoja znanja jer smo samouke - objašnjava svoj motiv za dodatnom edukacijom Almedina Mulahuseinović iz kompanije Plastika Steal, gdje je zaposlena u kontroli proizvodnje. - Moram uočiti sve nepravilnosti, proizvod mora biti 100% dobar - ističe ona.

Usmjereno obrazovanje ne sprema učenike za realan sektor

Suradnja lokalnih vlasti i kompanije Koala Paintings iz Tešnja ima jedan cilj - nastavak razvoja ovog sektora, otvaranje novih radnih mjesta i cjelokupan napredak ove općine.

- Potreba za obukom novih kadrova došla je od strane privrednika - pojašnjava direktor Tešanjske razvojne agencije.

Zadnjih nekoliko godina industrija plastike doživjela je procvat. Resursi na planeti se iscrpljuju, a plastika ima široku primjenu. Tijekom nestašice zaštitnih materijala za medicinske radnike u jeku pandemije COVID-19, upravo je metoda brizganja plastike bila ključna za brzu proizvodnju zaštitnih vizira. Ne postoji grana privrede ili životna oblast u kojoj plastika nije zastupljena. Svakako, važno je znati da se ovaj materijal u dobroj mjeri može reciklirati.

Konstantan razvoj kompanija, nova tržišta i novi proizvodi zahtijevaju nove zaposlenike, a stručne škole ne nude adekvatan kadar.

U Tešanjskoj razvojnoj agenciji smatraju da su školski sistemi zastarjeli.

- Nema stručnjaka koji mogu uspostaviti kadrovsku infrastrukturu, nema mašina na kojima bi se vršila obuka, a nedostaju i kvalitetni priručnici.

Zato nema vremena za čekanje da se odgovorni sjete ovog sektora i omoguće stručno usmjerenje za obradu plastike kroz srednjoškolsko obrazovanje.

- Želimo da se škole uključe, da djeca dolaze na praktičnu nastavu, ali taj proces prilagođavanja ide jako sporo. Usklađivanje obrazovnog sektora s potrebama tržišta je prioritet - poručuju iz Tešnja.

Nakon završetka ove obuke, jedan od doprinosa usmjerenom, stručnom obrazovanju bila je i izrada priručnika za injekciono brizganje plastike u kojem su obuhvaćena osnovna znanja, materijali i alati.

MEG projekt, kao jedna od ključnih inicijativa Vlade Švicarske za doprinos razvoju privrede, podržava najzastupljenije grane privrede u daljem razvoju i promociji.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce