DOMAĆI BRAND
BH KOMPANIJA: Izvoze u Norvešku, razvijaju prototipe za brodarsku industriju
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 24 travnja, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Norveška je jedna od rijetkih zemalja sa kojima BiH ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, odnosno više izvozimo nego uvozimo.

Ovaj pozitivan trend najbolje se oslikava u poslovanju firme TTU Energetik Tuzla koja uspješno surađuje sa kompanijama iz ove, ekonomski razvijene skandinavske zemlje.

Izvoz od 7% na kompletan promet firme odličan je rezultat, objašnjava direktor. No, ovim uspjehom menadžment se ne želi zadovoljiti.

– Vrlo važno je napomenuti da se naša oprema koju izvozimo u Norvešku ugrađuje u tiskarske komplekse, sada razvijamo prototipe za brodarsku industriju. Radimo na edukaciji kadrova. Željeli bismo za početak poduplati kapacitete u odnosu na 2018. godinu – rekao je Almir Zulić, direktor TTU Energetik doo Tuzla.

Trenutno u ovoj firmi radi oko 180 radnika, a iz TTU Energetik najavljuju i nova zapošljavanja. Posebnu pažnju posvećuju novim, mladim kadrovima. Osim toga bitno je istaći da kvalitet kako rada tako i konačnog proizvoda prepoznaju i rudnici u našoj zemlji.

– Ono što nas u 2018. godini obilježava jeste jedan veoma uspješan, vrijedan projekat u RMU Banovići, to je transportni sistem za prenos otkrivke sa jedne na drugu lokaciju. Drugi veliki projekat je u RMU Kakanj to je hidrotehnički tunel koji smo 15. travnja ove godine pustili u rad. Želim posebno istaći da se TTU Energetik vratio na tržište – objašnjava direktor Zulić.

Uspješan povratak na tržište pokazuje i podatak da firma nema reklamacije na svoje proizvode. Nastavak i proširenje suradnje TTU Energetik sa firmama u Norveškoj nije upitan, a na tome će posebno raditi i službenici ambasade BiH u ovoj zemlji.

 

Proširenje suradnje s Norvežanima

Učvršćivanje odnosno proširenje suradnje sa norveškim partnerima bila je jedna od tema razgovora između direktora TTU Energetik i ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarevića koji je danas obišao pogone ove firme.

Obećana je konkretna podrška ambasadora u ovom pravcu. Kao dobar primjer unapređenja suradnje dvije zemlje, on je naveo i Biznis platformu bh. dijaspore u Norveškoj koja je okupljena oko tamošnjeg Udruženja biznismena.

– Uspjeli smo u 2018. godini da napravimo povećanje izvoza od 30% u odnosu na 2017. godini. Imamo suficit sa njima, što je vrlo rijetko, pogotovo kada pričamo o zapadnoj Europi. Organizirali smo i jednu biznis platformu naših ljudi koji djeluju ispred Udruženja biznismena koje ima upravo ovu funkciju da vidi potrebu iz BiH i da je usmjeri u pravom smjeru. Iz ambasade ćemo to kanalizirati u pravom smjeru –  objasnio je Makarević.

Nakon obilaska postrojenja TTU Energetik Tuzla, ambasador i direktor firme potvrdili su da je cilj iskoristiti na pravi način potencijale firme, ali i bogato tržište Norveške kako bi, na obostranu korist, imali produktivnu suradnju naše i jedne od najbogatijih zemalja svijeta.             

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo