MILIJARDERI
Bezos više nije najbogatiji čovjek na svijetu
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 25 listopada, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Dionice Amazona, naime, pale su za više od osam posto uslijed snižene zarade kompanije, koja je pad profita zabilježila prvi put od početka 2017.

 

Osnivač i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos sinoć je ostao bez laskave titule najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Kako piše Bloomberg, nakon što je vrijednost dionica diva internetske trgovine potonula, Bill Gates “oteo” je Bezosovu krunu. Gates je trenutno pet milijardi dolara “teži” od Bezosa.

Dionice Amazona, naime, pale su za više od osam posto uslijed snižene zarade kompanije, koja je pad profita zabilježila prvi put od početka 2017.

Neto prihodi u trećem tromjesečju ove godine smanjeni su tako na 2,1 milijardu dolara, dok su lani u isto vrijeme iznosili 2,9 milijardi.

Analitičari su razlog lošijih poslovnih rezultata pronašli u dostavi paketa od skladišta do kućnog praga kupca u istom danu, čime su porasli troškovi u kompaniji.

Operativni troškovi su, preciznije bili veći za 26 posto, dok su troškovi dostave skočili za visokih 46 posto na 9,6 milijardi dolara.

U ovom će kvartalu, odnosno u tromjesečju punom blagdana i sniženja ti troškovi procjenjuju na 1,5 milijardi dolara.

Osnivač Amazona je još pri listanju dionica kompanije obećao kako će imati isključivo dugoročne investicije te je ovo zapravo dokaz kako se toga i drži, odnosno da mu nije problem izdržati kratkoročne probleme kako bi svoju kompaniju učinio još uspješnijom.

Tako je Bezos zbog slabog rasta koji je njegova internetska trgovina bilježila posljednjih godina u travnju najavio bržu dostavu za Prime članove, odnosno njima sada Amazonovi paketi stižu istog, a ne “tek” sljedećeg, čime je, iako su porasli troškovi, porasla i prodaja.

Stoga se u ovom kvartalu očekuje rast operativne dobiti s 1,2 na 2,9 milijardi dolara, dok analitičari prognoziraju čak 4,3 milijardi dobiti.

Promet će tijekom blagdanske sezone, tvrde u kompaniji, iznositi 86,5 milijardi dolara.

S druge strane, unatoč rastu troškova njegove tvrtke, Jeff Bezos bi i dalje ostao na vrhu liste najbogatijih da se nije rastao od sada već svoje bivše supruge MacKenzie Bezos, koja je razvodom dobila četvrtinu udjela Jeffa Bezosa u Amazonu.

Tagovi:
Povezani članci

1

2