DRŽAVE SVIJETA
Automobili digli Njemačku
Manager.ba/bljesak.info Svijet 07 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Njemačka vlada pokrenula je opsežne mjere spašavanja i poticaja kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da što je moguće bezbolnije prebrode pandemiju Covida 19, uključujući poticaje za kupnju električnih i hibridnih automobila.

 

Nagli rast prodaje automobila potaknuo je rast njemačke industrijske proizvodnje u listopadu/oktobru u odnosu na rujan/septembar za 3,2 posto, što je još jedna naznaka da je izvozno orijentirani proizvodni sektor pomogao najvećem europskom gospodarstvu, piše Hina.

Industrijska proizvodnja porasla je 3,2 posto u listopadu/oktobru, nakon povećanja od 2,3 posto u prethodnom mjesecu, priopćio je Savezni ured za statistiku Destatis.

To je najveći mjesečni rast od lipnja/ i iznad procjene analitičara u Reutersovom istraživanju da će ojačati 1,6 posto. U odnosu na veljaču, prije nego što se u Njemačkoj pojavila pandemija, industrijska proizvodnja pala je za oko pet posto, objavila je statistička agencija.

Njemačka vlada pokrenula je opsežne mjere spašavanja i poticaja kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da što je moguće bezbolnije prebrode pandemiju Covida 19, uključujući poticaje za kupnju električnih i hibridnih automobila.

U najvećem njemačkom industrijskom sektoru - autoindustriji, proizvodnja je na mjesečnoj razini porasla za gotovo 10 posto, ali i dalje je približno šest posto ispod razine prije pandemije.

"Industrija je vrlo dobro započela posljednje tromjesečje 2020. godine, s izuzetno snažnim povećanjem", rekao je ekonomist VP Banka Thomas Gitzel.

Iznenađujuće ohrabrujući podaci o proizvodnji podudaraju se s podacima objavljenim u petak koji pokazuju da su i industrijske narudžbe na mjesečnoj razini porasle više nego što se očekivalo. Istraživanje raspoloženja i podaci poput prijeđenih kilometara s cestarina također ukazuju na relativno snažnu proizvodnu aktivnost u studenom, unatoč djelomičnom zaključavanju u nastojanju da se uspori drugi val zaraze koronavirusom.

Mjere zaključavanja, zbog kojih su se veliki dijelovi uslužnog sektora zatvoreni nakon 2. studenoga, zamagljuju izglede gospodarstvu u kojem očekuju stagnaciju ili čak smanjenje u posljednja tri mjeseca u godini. No pad bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju vjerojatno će biti manje izražen nego u susjednim europskim zemljama, zahvaljujući snažnim rezultatima upravo proizvodnog sektora, dodao je Gitzel.

Procjene za industrijski sektor pogoršavaju se u sljedećim mjesecima, a posebno će sektori orijentirani na potrošače imati tmurnije prognoze, objavio je u ponedjeljak institut Ifo u ponedjeljak.

"Iako industrijske narudžbe upućuju na nastavak oporavka, daljnji razvoj proizvodnje ostaje neizvjestan u okruženju pandemije i djelomičnih blokada", objavilo je ministarstvo gospodarstva. Njemački bruto domaći proizvod je u razdoblju od srpnja do rujna porastao za neočekivanih 8,5 posto, nakon do sada nezabilježenog pada od 9,8 posto u drugom tromjesečju zbog prvog vala pandemije. 

Tagovi:
Povezani članci

1

2