PROJEKTI
AUTOCESTA OVČARI - MOSTAR: Osigurano 600 milijuna eura
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 listopada, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Državna kompanija „Autoceste FBiH“ osigurala je 600 milijuna eura za gradnju autoputa od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara.

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“.
Izgradnja ovog tunela najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Prema njegovim riječima, državna kompanija dobila je prije nekoliko dana pismo podrške od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) o osiguranju kredita, a dobivena je i suglasnost Ministarstva prometa i komunikacija BiH za financiranje ovog projekta.

– Stiglo je pismo podrške međunarodnih kreditora i mi smo već aplicirali na grantove WBIF-a. Znači, novac  je već osiguran i riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, u koji spada u izgradnja tunela Prenj – kaže Terzić.

Ukupna dužina ove dionice iznosi 35,6 kilometara i njenom izgradnjom bit će značajno skraćen put do mora.

Inače, ranijim idejnim projektom utvrđeno je da će trasa ove dionice biti kraća za 18 kilometara, što je, osim uštede sredstava, i mnogo brža putna komunikacija iz pravca Konjica do Mostara.

Očekuje se da prvi strojevi već krenu s radom sredinom iduće godine, dok je rok, kada je u pitanju tunel Prenj, šest godina.

Na ovoj dionici predviđena je izgradnja deset mostova i više tunela.

Izlaz tunela Prenj predviđen je u sjevernom dijelu općine Mostar, iznad naselja Podgoran.

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever – Mostar jug  predložena je  odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija.

Ova odredba i dalje je na snazi, piše Avaz.

Tagovi: