KOMPANIJE
Austrijska kompanija ASTA Energy otvara tvornicu u Cazinu
Manager.ba/akta.ba BiH 26 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

ASTA Energy Transmission Components GmbH uskoro otvara fabriku Cazinu, saznaje Akta.ba.

Riječ je o ukupnoj investiciji u ovoj fazi od oko 23 milijuna KM, dok je ukupan planiran broj zaposlenih oko 200.

 

Kako je za naš portal potvrdio Hamdija Ljubijankić, savjetnik gradonačelnika grada Cazina, austrijska kompanija kupuje zemljište u Poslovnoj zoni Ratkovac blizu 50.000 m², gdje je u planu izgradnja proizvodnog objekta s administrativnim dijelom od cca 20.000 m² u narednih 3-5 godina.

Riječ je o ukupnoj investiciji u ovoj fazi od oko 23 milijuna KM, dok je ukupan planiran broj zaposlenih oko 200.

"Ono što je bitno napomenuti da će ASTA Bosnia doo pokrenuti dio proizvodnje već početkom naredne godine u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini Poslovne zone. Kompanija se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i surađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike", navodi Ljubijankić.

Inače, Poslovna zona Ratkovac je tek od prošle godine stavljena na raspolaganje investitorima, jer se godinama  radilo na otkupu zemljišta od fizičkih lica, te rješavala neophodna infrastruktura.

"Pored ovog imamo i prvog investitora iz Njemačke koji je prošle godine u aprilu kupio 6500 m² i  prosincu/decembru počeo s proizvodnjom pločastog namještaja u objektu od 3400 m². Isti investitor je u proceduri kupovine dodatnih parcela za proširenje proizvodnih kapaciteta", napominje Ljubijankić.

Pored relativno povoljne cijene zemljišta od cca 6 eura/m2 Općina Cazin nudi niz pogodnosti kako domaćim tako i inostranim investitorima.

Prema riječima našeg sugovornika, investitori su oslobođeni 100 posto od svih gradskih administrativnih taksi u postupku pribavljanja potrebnih odobrenja. 

"Također, oslobođeni 100% od plaćanja priključaka na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, od plaćanja naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, od plaćanja troškova komunalne takse na istaknutu firmu za prve 3 godine,  zatim 50% od plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta i od plaćanja naknade po osnovu prirodnih pogodnosti (rente), te ulaganje bez posebnih ograničenja na veličinu investicije, broj zaposlenih i slično", zaključuje savjetnik načelnika.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti