KOMPANIJE
Airbnb 2020. godine izlazi na burzu
Manager.ba/akta.ba Svijet 23 rujna, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Airbnb je objavio da se priprema za izlazak na burzu tijekom sljedeće godine. Kompanija je pokrenuta 2008. godine, a do današnjeg dana je porasla na korporaciju vrijednu 30 milijardi dolara, što je veća vrijednost od osam najvećih hotelskih lanaca zajedno.

Predviđanja kompanije za budućnost su optimistična.

Samo u drugom kvartalu ove godine imali su promet od milijardu dolara, što je vrijednost koju su ostvarili drugi put u svojoj povijesti.

Inicijalni planovi su bili da Airbnb izađe na burzu već ove godine, ali je jedan od osnivača kompanije Nathan Blecharczyk, izrazio sumnju da će to biti moguće. 

Uvjeti koji vladaju na tržištu ne Airbnb-u u prilog – situacije u koje su zapali Lyft i Uber mogli bi da smanje zainteresiranost investitora u ovu kompaniju.

Također, slična platforma, koja se bavi izdavanjem poslovnog prostora, WeWork, odložila je svoj izlazak na burzu za sljedeću godinu, jer smatraju da tržišni uvjeti nisu povoljni i da ove godine neće uspjeti da osiguraju dovoljnu količinu novca od prodaje dionica.

Ipak, za razliku od pomenutih kompanija, Airbnb stabilno donosi profit. 

Osim što su imali rekordan promet, ove godine su kupili kompanije HotelTonight i Urbandoor, pa vjeruje da će investitori imati dovoljno sluha i želje da kupe njihove dionice.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo