GOSPODARENJE OTPADOM
"ADVENTGRAM": Adventski kalendar od plastičnog otpada
Manager.ba/ekovjesnik.hr Svijet 27 prosinca, 2018

I otpad može postati umjetnost, samo ga treba ukloniti iz prirode!

Najmanje osam milijuna tona plastičnog otpada svake godine dospijeva u svjetske oceane, a dio tog otpada onečišćuje i predivne ružičaste pješčane plaže Bermudskog otočja.

Ipak, jedna lokalna umjetnica dosjetila se kako ova okolišna tragedija putem inventivnog umjetničkog izričaja i izrade uistinu jedinstvenog adventskog kalendara može poslužiti za podizanje svijesti o nužnosti očuvanja oceana.

Svakog dana ovog prosinca fotografkinja Meredith Andrews na svoj je Instagram postavljala po jednu novu fotografiju svog „Adventgrama“.

Svaka fotografija prikazuje vješto raspoređene plastične predmete koje je Andrews pronašla na plažama.

„Na svoj osobni način pokušala sam reći kako je plastični otpad problem svih ljudi na planetu. Gušimo se i utapamo u plastičnom otpadu“, izjavila je Andrews za CNN.

„Onečišćenje oceana plastičnim otpadom štetno djeluje na svako živo biće na planetu.“

Andrews se tako svakog dana tijekom ovogodišnjeg adventa usredotočila na određenu kategoriju otpada, a korisnicima društvenih mreža nudila je savjete kako mogu spriječiti da određene vrste otpada ne završe u moru.

Na primjer, dana 1. prosinca usredotočila se na četkice za zube.

„Svake godine proda se približno oko 3,5 milijardi četkica za zube, a samo u SAD-u to rezultira količinom od gotovo 23 milijuna kilograma plastičnog otpada“, kazala je Andrews.

„Obvezno razmislite o zamjeni vaše plastične četkice za zube onom izrađenom od bambusa.“

 

U svom radu Andrews koristi svakodnevni otpad kako bi pokazala koliko plastičnih predmeta završi u oceanima (Foto: Meredith Andrews)

 

Kako je razvijala svoj Adventgram

 

„Svaki dan razmišljala sam o onome što imam, što sam radila dan ranije, koju poruku želim izraziti i zapravo na neki način dopuštam otpadu da me vodi“, rekla je Andrews.

Andrews se služila uobičajenim otpadom, koji se nažalost može pronaći svuda oko nas – od čepova za boce (2. prosinca) i ribolovnog najlonskog konca (6. prosinca), do bočica od dezodoransa (17. prosinca) i svjetlećih štapića (7. prosinca) koji se sve više koriste i u ribolovu.

 

Andrews se služila uobičajenim otpadom, koji se nažalost može pronaći svuda oko nas (Foto: Meredith Andrews)

 

Dana 20. prosinca koristila se plastičnim dječjim igračkama kako bi stavila naglasak na pažljiviji odabir dječjih darova i predložila kupnju igračaka izrađenih od reciklirane plastike kao što su Green Toys.

Ovo nije prvi put da je Andrews koristila svoje umjetničke vještine kako bi educirala i podizala razinu osviještenosti o plastičnom onečišćenju oceana, što je vidljivo na njezinom Twitter i Instagram feedu.

Dana 4. srpnja (Dan nezavisnosti) na Twitter je postavila fotografiju američke zastave izrađene od plastike uz poruku: „Samo nemoj zaboraviti počistiti za sobom.“

 

Twitter / Meredith Andrews @photomeredith

 

Njezino djelo „The Rainbow Connection“ ovog je ljeta bilo izloženo na izložbi umjetnina izrađenih od otpada koju je organizirala grupa Keep Bermuda Beautiful, izvijestio je tamošnji The Royal Gazette.

Andrews je i prethodnih godina radila na adventgramima, koristeći pronađene plastične predmete za oblikovanje brojeva, no ove se godine po prvi put odlučila na korištenje otpada s plaža kako bi odbrojavala dane do Božića.

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb